Je nežna manualna tehnika, s pomočjo katere pospešimo odtok limfne tekočine iz predelov v telesu, kjer zastaja.

PROGRAM VKLJUČUJE

Cilj je zmanjšati limfedem in preprečiti morebitne zaplete. Ročna limfna drenaža ni običajna oblika masaže. Tehniko izvajajo limfterapevti z ustreznim znanjem, s certifikatom šole dr. Voddra iz Avstrije. S pomočjo posebnih, nežnih tehnik dreniranja (krogi na mestu, tehnike potiska, pomika, zajemalne tehnike ...) odstranjujejo limfno tekočino iz tkiva. Kajti gibi se ponavljajo in na ta način stimulirajo limfno tekočino iz delov telesa, kjer zastaja, da odteče.

Danes je najbolj pogost vzrok za nastanek limfedema operativno zdravljenje malignih tumorjev z odstranitvijo lokalnih bezgavk. Najpogosteje odstranijo bezgavke pri raku dojke (podpazdušne bezgavke) in pri operacijah v trebušni votlini (ginekološke operacije), kjer odstranijo dimeljske bezgavke. Limfedem (oteklina) se ne razvije čez noč, pojavi se lahko več let po operaciji. Če ni pravočasno in ustrezno obravnavan, se zaradi nabiranja tekočine, bogate s proteini, aktivirajo celice, ki proizvajajo nova vezna tkiva. Nastane »trd edem«, ki ga imenujemo fibroza. Limfedem oslabi tudi imunski sistem kože. Pri obravnavi limfedema moramo biti pozorni na veliko dejavnikov, zato terapijo prilagajamo posamezni obravnavi. Prej kot se terapija začne izvajati, večja je možnost, da se prepreči napredovanje bolezenskega stanja. Najprimernejši pristop je kombinirana fizikalna terapija, ki vključuje ročno limfno drenažo, nego kože, terapevtske vaje in kompresijsko povijanje ali nošenje kompresijskih oblačil.

Brigita Grašič, v. fiziot, limfterapevtka
Romana Gomilšek, v. fiziot., limfterapevtka
Marjetka Kugler Frece, dipl. fiziot., limfterapevtka

Več informacij dobite pri sprejemnem pultu fizioterapije v Zdravilišču Laško ali po telefonu: 03 734 51 50.

AKTIVNE VAJE

V povezavi z dihalnimi vajami vsakodnevna vaja spodbuja limfni tok, poveča in vzdržuje obseg gibljivosti okončine, krepi in ohranja mišično moč. Priporočajo se plavanje, vaje v vodi, hoja in zmerne aerobne vaje. Zavedati se je treba, da ta del telesa ne zmore več opravljati vseh fizioloških procesov tako kot pred operacijo. Telo je sposobno samo določen čas kompenzirati pomanjkanje delovanja limfnega sistema, zato je potrebna pravilna in pravočasna obravnava.

Bolnice morajo imeti preventivno in kompleksno obravnavo. To je mogoče doseči s sodelovanjem limfterapevta in bolnice, ki mora temu prilagoditi način življenja. Vsaka obravnava limfedema mora biti individualna in prilagojena bolnici. Končni uspeh prinašata zadovoljstvo bolnice in njena samozavestna vrnitev v družbeno okolje.

V Sloveniji narašča število bolnikov z limfedemom. V naši okolici je veliko bolnic po operaciji na dojki. Ker jim želimo čim bolj pomagati, smo se fizioterapevtke v Thermani Laško odločile, da širše pristopimo k zdravljenju limfedemov. Opravile smo tečaj ročne limfne drenaže po dr. Voddru. Ročno limfno drenažo izvajamo na napotnico ali samoplačniško.

Povpraševanje

Pošljite povpraševanje

Izpolnite spodnji obrazec