24.02.2023
Kakšni so Okusi Laškega v Thermani?
Projekt, pri katerem prav tako sodelujemo kot partnerji, je projekt Okusiti raznolikost podeželja, posledica katerega je vzpostavitev kolektivne blagovne znamke Okusiti Laško, nastanek verig, ki povezujejo lokalne dobavitelje in odkupovalce, raznolika promocija gastronomije, tipične za Laško …
Zakaj smo se odločili za sodelovanje v projektu?
Srečujemo se z različnimi in raznovrstnimi gosti iz vsega sveta. Želimo jih navdušiti z naravo, doživetji in tudi s kulinariko. Zagovarjamo trajnostni turizem, zato v ponudbi hrane in pijače stavimo na sveže, sezonsko in lokalno. Trudimo se, da sestavine zanje v čim večji meri dobimo v naši najbližji okolici, da je pot od njive do krožnika kar se da kratka. Cenimo in spoštujemo lokalne dobavitelje in proizvajalce, zato smo na ocenjevanje prijavili tudi meni, ki izkazuje vse širšo mrežo tesnega lokalnega sodelovanja.
Meni »Okusi Laško« temelji na pestrosti in raznovrstnosti pridelkov in živil, ki so nam na voljo v lokalnem okolju. Vanj smo vtkali živila, ki se uvrščajo v prehransko piramido Laškega, kot so Laško pivo, med in pregreta smetana.
MENI »Okusi Laško« v hladni predjedi izkazuje spoštovanje do ohranjenih vodnih virov in nasploh do vode, ki se v Laškem pojavlja tudi v obliki termalnih vrelcev. Voda iz Laškega velja za visoko kvalitetno, kar se odraža tudi v kvaliteti sladkovodnih rib.
Juha sestoji iz krompirja in zelišč v čast izjemni samostanski dediščini, ki se nahaja na našem območju. Kartuzija Jurklošter s svojo skoraj 500-letno zgodovino priča o redu Kartuzijanov, ki so imeli izjemno razvit odnos do zelišč in dobrega počutja, h kateremu lahko posamezna zelišča pripomorejo.
Glavno jed predstavlja lokalno pridelano meso mladega goveda, ki smo mu dodali noto piva. Aromo značilnega in širom po Evropi dobro poznanega Laškega piva smo vtkali v omako iz temnega piva in pivov cmok.
Sladica, ki zaokroži meni, časti pregreto smetano kot živilo, umeščeno v prehransko strategijo Laškega. Lokalno pridelani pregreti smetani smo dodali med – delo laških Šolarjevih čebelic, saj Laško slovi kot mesto z izjemno čebelarsko tradicijo, Thermana Laško pa kot čebelam prijazno podjetje.
LAŠKA HIŠNA JUŽINA je vegetarijanska jed.
Širom po Sloveniji meso v preteklosti ni bilo široko uporabljeno. Na mizah se je znašlo ob praznikih, gostijah in posebnih obiskih. Zato smo zasnovali jed, ki je na eni strani v skladu z današnjimi prehranskimi trendi in izkazuje spoštovanje do živali, na drugi pa čisla preteklost in skromnost starejše generacije, katerih kašče so le redko pokale po šivih. Vsebuje proseno kašo, eno od žit, ki nakazuje slovensko žitno zakladnico. Krompir in fižol, ki sta nekoč (poleg zelja) sestavljala veliko vsakodnevne slovenske kmečke kuhinje, smo pripravili v sodobni različici, jed pa osladili z medom glazirano lokalno pridelano zelenjavo.
PREGRETA SMETANA – ZGODBA LAŠKE MEDENKE
Laška medenka je naša hišna specialiteta. Narejena izpod rok delu predanih hišnih slaščičarjev, iz vrhunskih sestavin lokalnega porekla, iz pregrete smetane, ki je kulinarična posebnost tega predela Slovenije.
Ob okušanju hišne Laške medenke se prepletajo okusi medu, skute, pregrete smetane in orehov. Laška medenka je s svojo okusnostjo in kreativnostjo hitro našla pot do src naših gostov in postala tudi destinacijska slaščica.
V njej uživamo s spoštljivostjo do živil, ki jo sestavljajo in katerih visoka kvaliteta terja mnogo časa in potrpežljivosti.
Kaj je pregreta smetana? Je kulinarična posebnost tega predela Slovenje in o njej ve mnogo povedati Knez Ivanka, ki se ponaša z domačimi mlečnimi izdelki in s katero sodelujemo pri nakupu skute, sira in pregrete smetane.
Kot pravi Knezova, se domače mleko nalije v posodo in postavi v pečico, kjer se na nizki temperaturi mleko oz. njegova smetana dobesedno peče. Ob tem na vrhu mleka nastaja skorjica rjave barve, ki se jo posname. Ta postopek traja kar nekaj ur. Zapečena skorja mleka je pregreta smetana, ki so jo včasih pridelovali v krušni peči.
V Thermani Laško lahko okusite Laško medenko s pregreto smetano, sicer pa se lahko pregreta smetana kot zabela doda na mleku kuhani proseni kaši, mlademu stročjemu fižolu (namesto ocvirkov), z njo se lahko pripravi potico, štruklje, kot nadev jo lahko uporabimo celo pri palačinkah.
JEDI IN PIJAČE Thermane d. d. s certifikatom KBZ Okusi Laško:
*
Juha iz zelišč in krompirja
*
Hrbet mladega goveda s špinačo in jurčki ovit v svinjsko mrežico, omaka temnega piva, skutin kipnik, pivov cmok, koruzna polenta z meto, zelenjava
*
Kolač iz pregrete smetane, pečene slive z medom, jogurt, skuta, orehi
LOKALNI PONUDNIKI IZ OBMOČJA KBZ Laško, Celje, Štore, Vojnik, Radeče, s pomočjo katerih so nastale zgornje jedi in pijače:
Dobrodošli, da v Thermani preizkusite novo nastale jedi in pijače in dobrodošli, da okusite Laško v vsej svoji pestrosti.
Zakaj smo se odločili za sodelovanje v projektu?
Srečujemo se z različnimi in raznovrstnimi gosti iz vsega sveta. Želimo jih navdušiti z naravo, doživetji in tudi s kulinariko. Zagovarjamo trajnostni turizem, zato v ponudbi hrane in pijače stavimo na sveže, sezonsko in lokalno. Trudimo se, da sestavine zanje v čim večji meri dobimo v naši najbližji okolici, da je pot od njive do krožnika kar se da kratka. Cenimo in spoštujemo lokalne dobavitelje in proizvajalce, zato smo na ocenjevanje prijavili tudi meni, ki izkazuje vse širšo mrežo tesnega lokalnega sodelovanja.
Meni »Okusi Laško« temelji na pestrosti in raznovrstnosti pridelkov in živil, ki so nam na voljo v lokalnem okolju. Vanj smo vtkali živila, ki se uvrščajo v prehransko piramido Laškega, kot so Laško pivo, med in pregreta smetana.
MENI »Okusi Laško« v hladni predjedi izkazuje spoštovanje do ohranjenih vodnih virov in nasploh do vode, ki se v Laškem pojavlja tudi v obliki termalnih vrelcev. Voda iz Laškega velja za visoko kvalitetno, kar se odraža tudi v kvaliteti sladkovodnih rib.
Juha sestoji iz krompirja in zelišč v čast izjemni samostanski dediščini, ki se nahaja na našem območju. Kartuzija Jurklošter s svojo skoraj 500-letno zgodovino priča o redu Kartuzijanov, ki so imeli izjemno razvit odnos do zelišč in dobrega počutja, h kateremu lahko posamezna zelišča pripomorejo.
Glavno jed predstavlja lokalno pridelano meso mladega goveda, ki smo mu dodali noto piva. Aromo značilnega in širom po Evropi dobro poznanega Laškega piva smo vtkali v omako iz temnega piva in pivov cmok.
Sladica, ki zaokroži meni, časti pregreto smetano kot živilo, umeščeno v prehransko strategijo Laškega. Lokalno pridelani pregreti smetani smo dodali med – delo laških Šolarjevih čebelic, saj Laško slovi kot mesto z izjemno čebelarsko tradicijo, Thermana Laško pa kot čebelam prijazno podjetje.
LAŠKA HIŠNA JUŽINA je vegetarijanska jed.
Širom po Sloveniji meso v preteklosti ni bilo široko uporabljeno. Na mizah se je znašlo ob praznikih, gostijah in posebnih obiskih. Zato smo zasnovali jed, ki je na eni strani v skladu z današnjimi prehranskimi trendi in izkazuje spoštovanje do živali, na drugi pa čisla preteklost in skromnost starejše generacije, katerih kašče so le redko pokale po šivih. Vsebuje proseno kašo, eno od žit, ki nakazuje slovensko žitno zakladnico. Krompir in fižol, ki sta nekoč (poleg zelja) sestavljala veliko vsakodnevne slovenske kmečke kuhinje, smo pripravili v sodobni različici, jed pa osladili z medom glazirano lokalno pridelano zelenjavo.
PREGRETA SMETANA – ZGODBA LAŠKE MEDENKE
Laška medenka je naša hišna specialiteta. Narejena izpod rok delu predanih hišnih slaščičarjev, iz vrhunskih sestavin lokalnega porekla, iz pregrete smetane, ki je kulinarična posebnost tega predela Slovenije.
Ob okušanju hišne Laške medenke se prepletajo okusi medu, skute, pregrete smetane in orehov. Laška medenka je s svojo okusnostjo in kreativnostjo hitro našla pot do src naših gostov in postala tudi destinacijska slaščica.
V njej uživamo s spoštljivostjo do živil, ki jo sestavljajo in katerih visoka kvaliteta terja mnogo časa in potrpežljivosti.
Kaj je pregreta smetana? Je kulinarična posebnost tega predela Slovenje in o njej ve mnogo povedati Knez Ivanka, ki se ponaša z domačimi mlečnimi izdelki in s katero sodelujemo pri nakupu skute, sira in pregrete smetane.
Kot pravi Knezova, se domače mleko nalije v posodo in postavi v pečico, kjer se na nizki temperaturi mleko oz. njegova smetana dobesedno peče. Ob tem na vrhu mleka nastaja skorjica rjave barve, ki se jo posname. Ta postopek traja kar nekaj ur. Zapečena skorja mleka je pregreta smetana, ki so jo včasih pridelovali v krušni peči.
V Thermani Laško lahko okusite Laško medenko s pregreto smetano, sicer pa se lahko pregreta smetana kot zabela doda na mleku kuhani proseni kaši, mlademu stročjemu fižolu (namesto ocvirkov), z njo se lahko pripravi potico, štruklje, kot nadev jo lahko uporabimo celo pri palačinkah.
JEDI IN PIJAČE Thermane d. d. s certifikatom KBZ Okusi Laško:
- Hišni piškoti Okusi Laškega ( medeni pirini piškoti, orehovi trikotniki s pregreto smetano, koruzni piškoti z rozinami)
- Hišna jabolčna marmelada z bezgom
- Medena limonada z meto
- Laška medenka
- VEGETARIJANSKA JED Laška hišna južina ( krompirjev štrukeljc s proseno kašo, zeliščno – zelenjavni veloute, fižolovi ocvrtki, peteršiljev pire, z medom glazirana zelenjava)
- MENI Okusi Laško
*
Juha iz zelišč in krompirja
*
Hrbet mladega goveda s špinačo in jurčki ovit v svinjsko mrežico, omaka temnega piva, skutin kipnik, pivov cmok, koruzna polenta z meto, zelenjava
*
Kolač iz pregrete smetane, pečene slive z medom, jogurt, skuta, orehi
LOKALNI PONUDNIKI IZ OBMOČJA KBZ Laško, Celje, Štore, Vojnik, Radeče, s pomočjo katerih so nastale zgornje jedi in pijače:
- Čebelarstvo Šolar
- Kmetija Sinkovič
- Kmetija Belej
- Eko kmetija Očko
- Knez Ivanka
- Pivovarna Laško Union d.o.o.
- Kozmus Milena
- Ribogojnica Ferlič
- Slapšak Ana
- Zelene doline
- KZ Laško
Dobrodošli, da v Thermani preizkusite novo nastale jedi in pijače in dobrodošli, da okusite Laško v vsej svoji pestrosti.
12.09.2023
Zdrav in sijoč obraz odraža vitalnost, energijo in dobro počutje. Zato smo v našo ponudbo wellness storitev dodali obrazno refleksno terapijo, primerno za vse generacije.
26.08.2023
Pozitivni učinki solnih terapij se kažejo v izboljšanju pljučne funkcije, okrepi se imunski sistem in obnovi oz. odebeli se sluznica, saj aerosol soli deluje protivnetno, redči sluz, sprošča mišice dihalnih poti, olajša izkašljevanje in izboljša prehodnost dihalnih poti.
06.08.2023
Spoštovani, vse storitve družbe Thermana delujejo nemoteno, z izjemo bazenov v Termalnem Centru Thermana Park, ki bodo predvidoma na konec septembra.
04.08.2023
Svetovni dan turizma, vsako leto, kot praznik obeležuje vse ljudi, ki so s svojim delom, prijazno besedo in nasmehom povezani v turizmu.
13.07.2023
Košarkar Goran Dragić je skupaj s Thermano Laško ter preostalimi sponzorji in partnerji projekta v skladu s trajnostno filozofijo njegove dobrodelne fundacije leta 2023 začel pripravljati pravcati Gogijev drevesni gaj.