03 423 2100 | | Prijava na e-novice

Blog

Ayurvedski namigi za poletje

V ayurvedi, starodavni indijski znanosti o medicini, na sleherni letni čas vplivajo elementi specifične doše. Poletje, letni čas, ki navadno v našem okolju predstavlja vroče, suhe ali vsaj zmerno tople dni, je letni čas, ki mu vlada doša po imenu Pitta. Doša, povezana z elementom ognja.

Četudi poletje velja za najbolj sproščen čas, čas počitnic in užitkov, obdobje, ko prevladuje ležernost in neobremenjenost, lahko najtoplejši letni čas s sabo prinaša tudi obremenitve, ki jih povzroča vročina, torej po ayurvedski terminologiji »ogenj«.

Povečano delovanje doše Pitta lahko sproži porušenje harmonije v našem telesu in posledično smo zaradi vročine bolj razdražljivi in se hitreje razjezimo ali smo nepotrpežljivi. Lahko nas muči prebava, kot npr. zgaga, diareja …

Harmonijo v ayurvedi predstavlja uravnovešanje doš. Zato v času, ko prevladuje ogenj Pitte, ozavestimo, kaj je nasprotje »ognja« in kako se lahko ohladimo.

Nasveti za »hlajenje«:
V prehrano vključite več hrane, ki ohlaja. Izogibajte se hrani, ki dodatno greje, kot je alkohol, pekoče začimbe, kava, ocvrta hrana… Ker se v poletnem času veliko potimo, je potrebno izgubljeno tekočino nadomestiti z ustrezno hidracijo – najmanj 8 kozarcev vode dnevno. Da se izognemo pomanjkanju soli v telesu, pri pripravi obroka dodamo majhen ščep soli več kot ponavadi.

Primer živil in hrane, ki »ohlaja«:
Zelenjava: Kumarice, bučke, brokoli, cvetača, zelenolistna zelenjava, kot je špinača …
Žitarice: Basmati riž, kvinoja, oves
Sadje: Melone, lubenice, grozdje, jagodičevje,  breskve, hruške …

V poletnem času se velja tudi obleči v barvne odtenke, ki hladijo, kot so odtenki modre, bele, pastelne barve … Te odtenke velja vnesti tudi v interier prostorov. Prav tako je dobrodošel odtenek zelene barve, ki ga lahko vnesemo v dom v obliki različnih zelenih rastlin in lončnic.
V poletnem času lahko »ogenj Pitte« in njegov vpliv zmanjšamo tudi tako, da se povečini zadržujemo na mestih, ki so »hladni« - v gozdovih, ob rekah, jezerih ali morju … Povsod, kjer torej prednjačijo zelene ali modre barve.

Zaleže lahko tudi aromaterapija. Izbira primerne arome lahko pomiri »Pitto« in ohladi našo celotno auro. Priporoča se eterika sandalovine, ki si jo nadenete na glavne »templje telesa« - na tretje oko, na grlo, zapestja in popek.

Kakšno je ayurvedsko sončenje?
Ayurvedsko sončenje je 10 do 15-minutni sprehod ob sončnem vzhodu ali zahodu. S tem se stimulira sadhaka pitta, ki na nas deluje podobno kot serotonin in melotonin in v nas spodbuja tvorbo hormonov sreče.
 
Za več ayurvedskih nasvetov povprašajte Ajitha Chakrapanija, strokovnjaka za ayurvedo v Thermana&Veda Ayurveda Centru.
 
Je joga že postala del vašega življenja?
Če še ni, preverite nekaj razlogov, zakaj jo je vredno umestiti v vaš naporen delavnik
  • Joga blagodejno vpliva na vaše dobro počutje, med drugim izboljšuje samozavest.
  • Joga sprošča in deluje protistresno, pomaga tudi pri težavah s spancem.
  • Joga pomaga pri odpravljanju bolečin v hrbtu. Vadba ugodno vpliva tudi na delovanje notranjih organov.
  • Joga je pravi trening za moč, saj pri prehajanju iz položaja v položaj svoje telo uporabimo kot utež.
  • Joga je odlična preventiva pred kroničnimi boleznimi in negativnimi učinki stresa.
  • Joga povečuje sposobnost koncentracije.
  • Joga pomaga doseči harmonijo, vzpostavlja notranje in zunanje ravnovesje.
 
V nadaljevanju preverite nekaj joga položajev, ki jih je za vas pripravil indijski joga mojster Pratheep Barnabas iz Thermana & Veda Ayurveda Centra:
 
Položaj ORLA pomaga pri raztezanju ramen, veča prožnost rok in nog. Izboljšuje ravnotežje, povečuje zbranost in vzpostavlja duševno ravnovesje.


Položaj BOJEVNIK I. veča moč mišic nog, gležnjev in kolen; sprosti in krepi hrbtne mišice, stimulira grlo. Redna vadba povečuje notranjo moč in voljo, z njo razvijemo odprtost in radost.


Položaj BOJEVNIK II. veča moč mišic nog, gležnjev in kolen; sprosti in krepi hrbtne mišice; krepi ali stimulira trebušne organe; izboljša telesno vzdržljivost in stabilnost. S položajem povečujemo moč volje, izražamo srčno odprtost in voljo.


STOJEČ PREDKLON razteza in sprošča zadnjo stran telesa od pet do glave, povečuje prekrvavitev glave in vratu, stimulira prebavne organe ter nadledvične žleze z notranjim izločanjem. Položaj tudi pomirja in sprošča.


STREŠICA krepi mišice rok in hrbta ter razteza celotno hrbtenico in zadnji del nog; poveča krvni obtok in ima pozitivni učinek na možgane. Telo oskrbi s svežo energijo in ga hkrati umirja.


OTROK predstavlja položaj, ki omogoča globoko sprostitev, še zlasti hrbta, ledveno-križnega predela in ramen. Pozornost usmeri navznoter, umiri se naš um.


KOBRA širi prsni koš in razteza ramena, krepi hrbtenico, predvsem prsna vretenca. Drža poživlja telo in duha ter odpravlja napetosti v zgornjem delu hrbta. Položaj kobre tudi pomirja,  nas uči zavestne uporabe kvalitet volje in notranje odprtosti.


SEDEČI ZASUK pozitivno vpliva na prožnost celega telesa, razteza mišica nog, zadnjice in kolkov. Zasuk poživlja hrbtenico, izboljšuje prekrvavljenost prebavnih organov in s tem ureja prebavo.

 
ČOLNIČEK razteguje celotno hrbtenico, krepi spodnji del hrbta ter mišice trebuha in nog. Spodbuja ravnotežje.


S položajem MOSTU okrepimo stegenske mišice, mišice zadnjice ter povečamo fleksibilnost ramenskih sklepov, odpiramo srčni del in predel celotnega prsnega koša. Pozitivno vplivamo na ščitnico in nadledvične žleze.


SVEČA  velja za kraljico asan v jogi. Izboljšuje krvni obtok ter razbremenjuje in sprošča noge in organe, sprosti dihalne poti in spodbuja hormonsko ravnovesje, položaj daje novih moči, zaupanje in trdnost. Ker spodbuja prekrvavitev ugodno vpliva na odpravljanje glavobolov in migren.


PLUG je položaj, pri katerem pritisk nog masira trebušne organe, ramena se močneje raztezajo
Ta asana domnevno izloča strup iz grla in skrbi za boljšo komunikacijo.

 
TRIKOTNIK odpira kolke, prsni koš in stabilizira hrbet; odpravlja napetost v prsih, ramenih in medenici. Omogoča, da se polnijo z zrakom tudi stranski deli pljuč. Usklaja delovanje živčnega sistema, s trikotnikom energiziramo celo telo in um.

 
KOBILICA krepi celotno zadnjo stran telesa, še posebej globoko ležeče mišice, ki držijo telo pokonci. Masira trebušne organe in spodbuja prebavo, ugodno vpliva na telesno držo, poživlja in povečuje samozavest.Prikaz jogijskih vaj: Pratheep Barnabas.
Foto: Domen Mauh

 

Prijava na e-novice:

Uporaba osebnih podatkov

Prijava na e-novice:

Uporaba osebnih podatkov

Arhiv blogov

06.09.2023 Zdravje je naša najpomembnejša vrednota, a velikokrat mu ne posvetimo dovolj pozornosti ali pa se  začnemo zavedati šele, ko nastanejo prve motnje v telesnem in duševnem zdravju.

03.02.2023 Poroka je pravljični dogodek in eden izmed najlepših in najsrečnejših trenutkov v vajinem življenju, a zagotovo tudi eden izmed bolj stresnih. 

27.01.2023 V Thermani Laško imamo številne ideje, kako popestriti, utrditi in obuditi ljubezen med partnerjema. Naš prvi adut je razvajanje v dvoje.

19.12.2022 Družinske počitnice so čas povezovanja, sproščanja, zabavanja in ustvarjanja spominov. V Thermani so neponovljive, ne glede na letni čas oddiha.

15.12.2022 Stresen vsakdan, hiter tempo življenja, vedno večje delovne obremenitve ter krajši zimski dnevi nam povzročajo vse slabše razpoloženje in padec energije, kar dolgoročno vpliva tudi na naše zdravje.