03 423 2100 (namestitev) 03 734 89 00 (info. o bazenih) | | Prijava na e-novice

Thermana & Veda Ayurveda Center Laško

Ayurveda je sistem tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije. Človeka obravnava celostno, ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo, in mu pomaga živeti zdravo. Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. Razlaga, kako naše misli, prehrana in način življenja vplivajo na naše fizično stanje.

Podatki Povpraševanje

Thermana DS 2019-16.jpg
Thermana DS 2019-20.jpg
Thermana DS 2019-22.jpg
Thermana DS 2019-12.jpg
Thermana DS 2019-55.jpg
Thermana DS 2019-64.jpg
Thermana DS 2019-68.jpg
Thermana DS 2019-66.jpg
Thermana DS 2019-100.jpg

za vas smo izbrali

Podatki

O ayurvedi

Sodobnega človeka teži vse več zdravstvenih tegob, nevšečnosti, bolezni. V skrbi za naše zdravje in dobro počutje se vse pogosteje zatekamo k starodavnim tradicionalnim metodam, ki so navkljub pretečenim tisočletjem ohranile svojo zdravilnost. Vse bolj v zahodnem svetu na veljavi pridobivajo vzhodnjaške modrosti. Mednje sodi tudi ayurveda, ki je s svojim celovitim pristopom k zdravju pomagala že mnogim.

Kaj je Ayurveda?

Ayurveda je tradicionalna medicina, ki izvira iz Indije. Beseda ayurveda je sestavljena iz besede »ayus«, ki pomeni »življenje«, in »veda«, ki pomeni »znanje«, »znanost«. Ayurveda ali »znanost o življenju« človeka obravnava celostno in ga uči živeti zdravo in v harmoniji z naravo. Pokriva štiri aspekte človeka: dušo, um, čustva in telo. Skozi zgodovino ostaja ayurveda vpliven zdravstveni sistem v Južni Aziji. Osnovni principi ayurvede temeljijo na univerzalnih zakonih narave in medsebojni interakciji človeka in narave, zato so skozi tisočletja enaki. Ayurvedski način življenja sestavljajo določena prehrana, redna in zmerna telesna vadba (joga), meditacija, sproščanje, dihalne vaje in ostale tehnike, ki naj bi človeku pomagale harmonizirati um, telo in duha.

Doše

Ayurveda temelji na treh temeljnih načelih, imenovanih doše. Vata, pita in kapha so glavni elementi telesa, od katerih je odvisno naše zdravje. Prisotne so v vsaki celici, sestavljajo pa tudi naše psihološko počutje, načine komunikacije in dojemanja sveta. V dobesednem prevodu pomenijo zrak, žolč in sluz, v širšem pomenu pa je:

 • vata je suha in dinamična ter skrbi za gibanje, izločanje, dihanje in govor,
 • pita je vroča in oljnata ter skrbi za telesno temperaturo, lakoto, žejo, energičnost in voljo,
 • kapha pa je težka in sluzasta ter skrbi za vztrajnost, moč, obliko, stabilnost ter »podmazovanje« sklepov in telesnih votlin. Vse tri doše so prisotne pri vseh ljudeh, vendar običajno prevladuje ena, včasih tudi dve. Glede na prevladujočo došo so znani različni telesni tipi (tip vata, tip pita-kapha itd.). Kadar so doše v neravnovesju, lahko pride do nevšečnosti, neprijetnosti ali bolezni, kadar pa so doše v razmerju, je človek zdrav.

Po ayurvedi so trije glavni vzroki bolezni:

 • napačna identifikacija intelekta z »jaz« in »moje«,
 • zloraba človeških čutil za užitke, želje, požrešnost in sebičnost,
 • neprilagojenost sezonskim spremembam narave, kar povzroča stres, oslabitev prebave in neravnovesje doš.

Masaže in tretmaji

Ayurveda masaža (60 min) - Masaža telesa z zeliščnim oljem ali zeliščnim prahom, ki jo izvajamo z rokami, naredi telo bolj napeto in izboljša krvni obtok.

Abhyangam (45 minut) - To je posebna vrsta masaže s oljem. Masažne gibe izvajamo glede na potek krvnega obtoka.  Priporočamo jo za zdravljenje debelosti, izgube leska kože, nespečnosti, utrujenosti in drugih bolezni, izvirajočih iz Vate.

Pomlajevalna masaža (90 min) - Masaža celega telesa z zeliščnim oljem ali zeliščnim prahom, ki jo izvajamo z rokami in stopali. Ta masaža ima pomlajevalni učinek na telo, zmanjša duševno napetost, odpravlja spolno šibkost, izboljša vitalnost.

Sirodhara (40 min) - V prevodu “Sira” pomeni “glavo” in “Dhara” “neprekinjen tok tekočine”. Pri tem tretmaju s posebno metodo zeliščna olja polivamo na čelo okoli 40 minut. Tretma se v glavnem uporablja za zdravljenje nespečnosti, izgube spomina, glavobola, duševne napetosti in nekaterih kožnih bolezni.

Zdravilna parna kopel (10 min) - Posebej izbrana plamenita zelišča in liste zelišč zavremo, para nato masira celotno telo 10 minut. Toplo jo priporočamo za določene vrste kožnih bolezni, odvajanje nečistoč iz telesa, izboljšanje napetosti telesa, zmanjševanje deleža maščob itd.

Podarite ayurvedsko masažo ali tretma >>

Ayurvedska prehrana

Po ayurvedskem izročilu je poleg tega, kaj uživamo, zelo pomembno tudi, kako to uživamo. Med prehranjevanjem pogosto razmišljamo o problemih in obveznostih, zato se naša prebavna energija usmeri drugam. Ayurveda izpostavlja pomen ustrezne prebave in ta je vir zdravja. Pravi ayurvedski uravnotežen obrok je obogaten z zelišči in začimbami, ki izboljšajo okus, spodbudijo prebavni ogenj, izboljšajo prebavljivost in absorpcijo sestavin. S pravilno kombinacijo, količino živil ter določenimi deli dneva, ko se hrano uživa, lahko vzdržujemo notranje ravnovesje ali pa celo popravimo neravnovesje, do katerega je prišlo v obdobju, ko smo živeli nezdravo.

Nasveti:
 • ne mešajte surovih in kuhanih živil v enem obroku,
 • sveže pripravljene hrane ne uživajte skupaj z ostanki hrane,
 • jejte počasi in vsak grižljaj dobro prežvečite,
 • en dan v tednu namenite uživanju le tekoče hrane, da izboljšate prebavo in očistite črevo,
 • ne pijte zelo mrzle vode,
 • ne jejte tri ure pred spanjem, saj slabo vpliva na spanec in prebavo,
 • negativne misli in čustva med pripravo hrane vplivajo na kakovost hrane, zato nikoli ne kritizirajte hrane pri pripravi in uživanju.

Joga

Z ayurvedo je neločljivo povezana tudi joga. Joga pomeni »enost«, je znanost o življenju in najstarejši sistem celovitega osebnostnega razvoja, ki obsega telo, um in dušo. Temelji na petih temeljnih načelih: pravilna telesna vadba, pravilno dihanje, pravilno sproščanje, pravilna prehrana in pozitivno razmišljanje ter meditacija. Joga je edinstvena metoda, ki združuje gibanje z dihalnimi in meditacijskimi tehnikami, ki pomirjajo duha in nas čustveno uravnovešajo. V Thermani izvajamo tradicionalno indijsko jogo, ki je prilagojena znanju in sposobnostim vadečih.

360 ogled

Thermana & Veda Ayurveda Center

 

Povpraševanje

Želite rezervirati svoj termin

Izpolnite spodnji obrazec

Uporaba osebnih podatkov

Kontakt

Wellness Spa Center Thermana Park Laško

Email
03 423 20 45 Informacije in rezervacije
080 81 19 Brezplačna telefonska številka
Podrobnosti na strani Kontakti Delovni čas

Center zdravja in dobrega počutja Zdravilišče Laško

Email
03 734 5771 Informacije in rezervacije
080 81 19 Brezplačna telefonska številka
Podrobnosti na strani Kontakti Delovni čas