03 423 2100 (namestitev) 03 734 89 00 (info. o bazenih) | | Prijava na e-novice

Blog

Dostopni turizem: Laško priljubljena destinacija, dostopna za vse ljudi

Dostopni turizem postaja vedno bolj pomemben, saj se pojavlja vedno večja potreba po takšni obliki turizma. Dostopnost se kaže v tem, da so vse storitve, produkti, infrastruktura in celotna destinacija prilagojeni tudi za najbolj ranljive skupine ljudi, kot so osebe na invalidskih vozičkih, slepi in slabovidni, osebe z intelektualnimi ali psihičnimi ovirami. Upoštevati moramo tudi osebe z astmo, alergijami, starostnike, družine z majhnimi otroki, osebe s posebnimi prehranskimi potrebami ter ljudi, katerim je turizem težje dostopen iz drugih zdravstvenih razlogov.

Ukrepi na področju dostopnega turizma so nujni, saj se s tem vzpostavi enakost med ljudmi, poveča udobje gostov ter izboljša njihova varnost. V Sloveniji je veliko lokacij, ki so delno ali v celoti prilagojene za invalide. Destinacija Laško spada med slednje, saj si je z načrtnim razvojem dostopnega turizma prislužila naziv evropska destinacija odličnosti, obenem pa ima status občine po meri invalidov. Tem smernicam sledimo tudi v Thermani Laško, kjer imamo ustrezno prilagojeno infrastrukturo za gibalno ovirane. Poskrbljeno pa je tudi za slepe in slabovidne ter druge ovirane skupine. 

KAZALO VSEBINE:
Počitnice za gibalno ovirane osebe Foto: STIK Laško
 
Dostopna turistična lokacija in hotel prijazen invalidom
Destinacija Laško je naziv evropske destinacije odličnosti - EDEN prejela s strani evropske komisije leta 2013. Tako je omogočila ljudem z različnimi fizičnimi in psihičnimi omejitvami ter posebnimi potrebami enake možnosti za udejstvovanje, doživljanje in uživanje v turizmu, kulturi in športu.
Skupaj z destinacijo smo razvili številna doživetja za ovirane skupine. Vsem oviranim skupinam smo  namreč ponudili edinstvene možnosti za raziskovanje in odkrivanje naravne in kulturne dediščine Laškega, možnosti zdravstvene rehabilitacije, številna lokalna doživetja, možnosti za sproščanje v wellnessu, športno prilagojen turizem za invalide, ki se ukvarjajo s športom ter odlično kulinariko s hrano pridelano v lokalnem okolju, ki je prilagojena glede na specifične potrebe posameznikov.

V Thermani Laško smo ponosni, da je naš hotel Zdravilišče Laško**** v celoti prilagojen osebam z omejeno gibalno sposobnostjo, slepim in slabovidnim ter osebam na področju sluha in duševnih težav. Hotel se namreč ponaša z Zlatim certifikatom invalidom prijazno, saj je zasnovan brez arhitektonskih ovir in je v celoti prilagojen različnim potrebam gostov, obenem pa nudi prijeten in sproščen ambient z možnostjo strokovne pomoči zdravstvenega osebja. V ocenjevalne kriterije, na podlagi katerih smo prejeli znak, so bili vključeni tudi zaposleni, njihovo znanje in odnos do gostov.
 
Infrastruktura prilagojena potrebam gibalno oviranih
Pri gibalno oviranih so največji problem ovire, s katerimi se posamezniki soočajo v zunanjem in notranjem okolju. V notranjem okolju  lahko gre za arhitekturne ovire, kot so preozki hodniki, toaletni prostori ter pretežka vrata. Tako je infrastruktura hotela Zdravilišče Laško v celoti prilagojena gibalno oviranim gostom, ki so na invalidskih vozičkih, ali tistim, ki si zaradi težav pri gibanju pomagajo z različnimi pripomočki, kot so bergle in hojice. Vsi gostje iz te ciljne skupine lahko nemoteno dostopajo do sob, kavarne, restavracije, bazenov, wellnessa, medicinskega centra in fizioterapije. Poskrbljeno je tudi za tiste, ki potrebujejo pomoč pri vsakodnevnih aktivnostih in zdravstveni negi, saj je del hotela Zdravilišče Laško urejen v negovalni oddelek z možnostjo 24 urne zdravstvene oskrbe.

Hotel nudi 55 invalidskih sob, ki so dovolj velike, da se lahko oseba z invalidskim vozičkom nemoteno giba po sobi. Prilagojene so tudi višine postelj, širina vrat, višina stikal ter kopalnice, ki imajo opore za roke ob stranišču in tušu. Že pri samem vstopu v hotel ni arhitektonskih ovir, vrata so avtomatska, recepcijski pulti pa so primernih velikosti. Tudi dostop do restavracije in kavarne je enostaven, saj sta v pritličju hotela in imata prilagojene mize, dostopne samopostrežne otoke, osebje pa z veseljem priskoči na pomoč prav vsakemu gostu. Na kopališču se nahaja posebno dvižno dvigalo, ki pomaga invalidnim osebam pri vstopu v bazen, v Centru zdravja in dobrega počutja v Zdravilišču pa je na voljo terapevtski bazen z dvižno ploščadjo.

Gibalno oviranim gostom prilagojene sobe nudimo tudi v modernem hotelu Thermana Park****superior. Na voljo je 10 sob, ki se nahajajo v prvem ali drugem nadstropju hotela in so enostavno povezane z enim izmed najmodernejših Termalnih Centrov, kjer se nahaja edinstvena steklena kupola

Prilagojen bazen za gibalno ovirane osebe

Hotel prijazen invalidom prilagojen za slepe in slabovidne
Thermana Laško je odlična destinacija za slepe in slabovidne ter gluhe in naglušne, saj se v hotelu Zdravilišče Laško popolnoma prilagodimo takšnim gostom. Gluhim in naglušnim po potrebi v sobah namestimo mobilne indukcijske zanke, na recepcijah pa jim olajšamo komunikacijo s posebnimi ojačevalci zvoka. Za boljšo vidljivost so slepim in slabovidnim na voljo lupe ter prilagojene usmeritvene table.

Vsi slepi in slabovidni lahko bivajo v sobah skupaj s svojimi psi vodniki, s katerimi se lahko odpravijo na sprehod v Zdraviliški park, kjer lahko v vrtu medovitih rastlin na robu parka izvejo marsikaj novega s pomočjo Brailove pisave, ki je  dodana tablicam ob rastlinah.

Skrb za goste s prehranskimi omejitvami in specifičnim načinom prehranjevanja
Vsem gostom, ki imajo različne alergije, prehranske omejitve in specifične načine prehranjevanja, kot so veganstvo in vegetarijanstvo, po potrebi prilagodimo jedilnike. Na krožnikih vedno ponujamo sezonsko in lokalno pridelano hrano, saj se iz leta v leto bolj krepi zavedanje o kvaliteti prehrane. Marsikatera jed ali sestavina je ponosna nosilka kolektivne blagovne znamke Okusiti Laško, ki povezuje lokalne ponudnike in omogoča vrhunska kulinarična doživetja.
 
Prilagojeno za osebe z različnimi zdravstvenimi težavami
V sodobnem času je zdravje ena izmed najpomembnejših vrednot. Vedno več je ljudi, ki imajo različne alergije, astmo in druge zdravstvene težave. Pri nas je poskrbljeno za vse. Tudi za tiste, ki so alergični na  prah. Takšnim alergikom priporočamo namestitev v sobi z lesenimi tlemi. Zdravje in dobro počutje gostov nam je vedno na prvem mestu.

Hotel prijazen invalidom z enostavnim dostopom do infrastrukture
Tudi zunanje okolje oziroma okolica hotela mora biti v celoti prijazna gibalno oviranim osebam, slepim in slabovidnim ter drugim oviranim skupinam, če želimo, da je destinacija dostopna za vse. V Thermani Laško smo poskrbeli, da imajo invalidi na voljo posebej označena parkirna mesta za invalide, asfaltirane sprehajalne poti v neokrnjenem naravnem okolju Zdraviliškega parka tik ob reki Savinji pa omogočajo tistim na invadilskih vozičkih večjo mobilnost in enostavnejši dostop do hotelskega kompleksa.

Dostopen hotel za gibalno ovirane osebe

Športni turizem za invalide
Laško je idealna lokacija za vse športnike, ki se srečujejo s morebitnimi omejitvami, saj je poleg invalidom prijaznega hotela na voljo športna dvorana Tri Lilije, ki ima urejen dostop za invalide. Dvorana se nahaja v neposredni bližini hotelskega kompleksa in je hitro in enostavno dostopna tudi z invalidskimi vozički.

Pri nas vsako leto izvedemo številna tekmovanja in priprave za športnike invalide med katerimi je najbolj znan Thermana Open turnir v namiznem tenisu, katerega se udeležijo invalidi iz celega sveta.

Zavedamo se, da je turizem brez ovir, turizem prihodnosti, saj po celem svetu narašča število oviranih ljudi. Zato se bomo v  Thermani  še naprej trudili, da bodo naše storitve dostopne za vse in prilagojene glede na potrebe posameznika.
 
 
 

Uporaba osebnih podatkov

Arhiv blogov

06.09.2023 Zdravje je naša najpomembnejša vrednota, a velikokrat mu ne posvetimo dovolj pozornosti ali pa se  začnemo zavedati šele, ko nastanejo prve motnje v telesnem in duševnem zdravju.

03.02.2023 Poroka je pravljični dogodek in eden izmed najlepših in najsrečnejših trenutkov v vajinem življenju, a zagotovo tudi eden izmed bolj stresnih. 

27.01.2023 V Thermani Laško imamo številne ideje, kako popestriti, utrditi in obuditi ljubezen med partnerjema. Naš prvi adut je razvajanje v dvoje.

19.12.2022 Družinske počitnice so čas povezovanja, sproščanja, zabavanja in ustvarjanja spominov. V Thermani so neponovljive, ne glede na letni čas oddiha.

15.12.2022 Stresen vsakdan, hiter tempo življenja, vedno večje delovne obremenitve ter krajši zimski dnevi nam povzročajo vse slabše razpoloženje in padec energije, kar dolgoročno vpliva tudi na naše zdravje.