03 423 2100 (namestitev) 03 734 89 00 (info. o bazenih) | | Prijava na e-novice
Imate v sebi žilico za odkrivanje neznanega, širjenja obzorij, spoznavanja novega? Potem je Laško in njegova okolica kot nalašč za vas. Spoznajte namige, da iz preprostega oddiha pričarate pravo pustolovščino ...
Laško in hoteli Thermane so od mesta Celje - 3. največjega slovenskega mesta, oddaljeni le 11 kilometrov ali 10 minut vožnje. Zato vas v naslednjih besedah povabimo k odkrivanju Celja in njegovih kulturnih znamenitosti, pa tudi za športne duše bomo poskrbeli ...
 
Vir fotografije: grad-celje.comSTARI GRAD CELJE
Če ljubite starodavne zgodbe, mite in legende, je Celje obvezen postanek na vaših počitnicah. V sebi skriva mnoge kulturne znamenitosti, med katerim najprej predstavljamo Stari grad Celje. Na griču nad mestom vlada mogočni grad z obzidjem, ki vas ne pusti ravnodušne. Prvič omenjen leta 1323 in usodno povezan z dinastijo grofov Celjskih, najpomembnejše vladarske rodbine na območju današnje Slovenije, ki so mu tudi nadeli današnjo podobo.

STARA GROFIJA
Če obožujete kulturne znamenitosti, pri obisku Celja ne spreglejte Stare grofije. Gre za najlepšo renesančno stavbo v Celju, zgrajeno med letoma 1580 in 1603 ob južnem delu mestnega obzidja. V 30. letih 20. stoletja so med obnovitvenimi deli odkrili znameniti Celjski strop.
.

KNEŽJI DVOR
Knežji dvor je t. i. spodnji grad grofov in knezov Celjskih. V času cesarice Marije Terezije so ga preuredili v vojašnico, objekt pa sodi med najpomembnejše grajske objekte na Slovenskem in je tudi zaščiten kot spomenik državnega pomena. V kletnih prostorih  se na več kot 1000 kvadratnih metrih površine razprostira največja in situ predstavitev ostankov rimske Celeje, ki skupaj z razstavo Grofje Celjski dopolnjuje vsebino. Gre za doslej največjo predstavitev ostankov rimske Celeje »in situ«. Velja ga dodati na seznam kulturnih znamenitosti Celja, kajne?


ŠMARTINSKO JEZERO
Šmartinsko jezero sicer ne sodi med kulturne znamenitosti Celja, a s prijetno urejenim jezerom in njegovo okolico predstavlja pravi počitniški pobeg. S svojo idilično, neokrnjeno naravo, pestro ponudbo, predvsem pa varno in urejeno potjo do vode Šmartinsko jezero privablja in navdušuje vse generacije obiskovalcev. Mogoča je izposoja čolnov, kajakov in plovil na nožni pogon (»pedolinov«), po njem vozi tudi ladjica Jezerska kraljica.
 
 
Vir fotografije: celjska-koca.siCELJSKA KOČA
Če imate radi adrenalin in gozdne poti, je pravi kraj za vas Celjska koča. Poleg gozdne in gobarske učne poti in možnosti pohodništva vam srčni utrip lahko pospešita bobkart in adrenalinski park, ki se nahaja med vršaci dreves. Kadar to dopušča vreme, je v zimskem času urejeno tudi smučišče.
 
 
Le nekaj korakov stran ...

GRAD TABOR LAŠKO
Ko iščete oglede čisto blizu vas, velja vedeti, da mestece Laško velja za majhno, a idilično mesto, ki v sebi skriva veliko pozornosti vrednih kulturnih znamenitosti. Med njimi naj izpostavimo Grad Tabor Laško.
 
Srednjeveški grad Tabor skriva mnogo legend. Na primer tisto o dragocenem zakladu, zakopanem pod nekdanjo ruševino, ali pa legendo o podzemnem predoru, izkopanem do spodnjega trga pred cerkvijo. V Divjem Farovžu pod Humom in nedaleč od gradu si naj bi na skrivnih srečanjih ljubezen izkazovala Friderik Celjski in Veronika Deseniška, katerih ljubezenska zgodba se je končala tragično.
 V nekdanjem stanovanjskem delu danes najdete restavracijo Pavus (www.pavus.si) z vrhunsko gastronomsko ponudbo. Prostori so opremljeni v duhu nekdanjih graščakov. Ob parkirišču gradu je izhodišče športno-rekreativne pohodne poti na Hum.

RIBNIKI MAROF
Za ljubitelje narave bo pravi namig Ribnik Marof. Najdete ga nad Jurkloštrom v neokrnjeni naravi. Pristaši ribolova lahko tukaj ulovijo kakšnega krapovca in roparico.
  Foto: Žiga Radšel (slo-foto.net)
LAHOMNIŠKI SLAP
Dobre štiri kilometre iz Laškega proti Šentjurju pri Celju leži skrita slovenska dolina rečice Lahomnice. Sprehod po skriti stezici, preko potoka in romantičnega travnika nas pripelje do Lahomniškega sopota, slapa, ki velja za biser. Slap je vpisan v naravno dediščino Slovenije. Tam ste lahko tudi priča tunelu, ki je bil zgrajen za potrebe ozkotirne železnice, speljane med Laškim in Trobnim Dolom.

CERKEV KARMELSKE MATERE BOŽJE
Cerkev, vpisana v seznam kulturne dediščine Slovenije, se nahaja na Marija Gradcu, le nekaj sto metrov od centra Laškega. Ljubitelji sakralne dediščine boste v njej prepoznali njen čar in pravo vrednost. Cerkev v Marija Gradcu je postala močno prepoznavna leta 1927, ko so pod plastmi beleža odkrili freske iz leta 1526, to je iz obdobja, ko se je poleg gotskega pri nas pričel uveljavljati tudi renesančni slog. Ob vznožju griča, na katerem stoji cerkev, so bile v 18. stoletju zgrajene štiri kapele, ki so sedaj v postopku obnove.
 
 
O kulturnih znamenitostih Laškega, njegovih naravnih danostih in ohranjanju umetnostne obrti najdete več namigov na spletni strani www.lasko.info. Spoznajte te kraje in naj vas začarajo!


Viri fotografIj: 1. grad-celje.com, 2. celjska-koca.si, 3. Žiga Radšel (slo-foto.net)
Klučni pojmi: Celje znamenitosti, znamenitosti v Celju, znamenitosti v okolici Celja, kulturne znamenitosti v Celju, znamenitosti Laško, Laško znamenitosti