Bownova terapija

Bownova terapija

Povpraševanje

Bownova terapija je nežna manualna terapija, namenjena fizični in energijski stimulaciji telesa. Spodbudi procese samozdravljenja, zmanjšuje bolečino in sprošča.

Bownova terapija prihaja iz Avstralije in se imenuje po tamkajšnjem terapevtu Tomu Bownu. V Avstraliji je ta oblika zdravljenja tudi najbolj razširjena in je celo vključena v program zdravstvene zavarovalnice.

Razvila se je v drugi polovici 20. stoletja, zaradi svojih številnih pozitivnih učinkov pa si kasneje utrla pot po celotnem svetu. Najprej se je razširila na Novo Zelandijo, nato v Severno Ameriko in kasneje tudi k nam v Evropo.

Kakšna je Bownova poteza?

Terapevt z nežnimi prečnimi potegi preko mišično-vezivnega tkiva na točno določenih predelih in v določenem zaporedju (t.i. Bownovimi potezami) deluje na telo preko dveh sistemov: vezivnega tkiva in živčnega sistema. Posebnost terapije so tudi presledki med izvajanjem potez, saj s tem, ko se odmikamo od pacienta, omogočimo telesu, da se odzove na dražljaje, ki jih vnašamo vanj. Veliko Bownovih potez sovpada z akupunkturnimi točkami in limfatičnimi regijami v telesu, zato s terapijo pospešimo pretok telesnih tekočin in izboljšamo pretok energije do notranjih organov. Bownovi posegi lahko zajamejo celotno telo, ali pa posamezne poteze uporabimo le na potrebnih lokacijah. Bownova terapija v telesu pospešuje procese samozdravljenja.

Ena izmed glavnih razlik Bownove terapije v primerjavi z ostalimi oblikami terapij je zagotovo možnost zdravljenja ne glede na vašo starost. Je tako zelo nežna manualna terapija, da je primerna celo za dojenčke. Terapijo lahko izvajamo tudi na novorojenčkih, ki imajo poporodne travme.

Bownova terapija je nežna tehnika zdravljenja. Terapija se izvaja z rokami na golo kožo (brez olj) ali preko tanjših oblačil na različnih delih telesa.

Zakaj jo priporočajo?

Učinkovita je pri odpravljanju limfnih zastojev, težavah s komolcem ali kolenom (bolečine, poškodba, teniški komolec), pogosto je del rehabilitacijskega programa po kapi, lajša nosečniške težave, kot so bolečine v križu, otekanje nog, slabost. Učinkovitost metode je izredno široka. Bownova terapija se vse pogosteje uporablja pri lajšanju simptomov Parkinsonove bolezni, multiple skleroze, sindromu kronične utrujenosti in drugih sistemskih obolenjih.

Ugodno vpliva na avtonomni živčni sistem, zato velikokrat izboljša prebavo, poveča psihično umirjenost in izboljša koncentracijo. Na blage poteze se zelo dobro odzivajo tudi dojenčki in otroci. Bownova terapija za dojenčke ublaži krče pri dojenčkih, zmanjša nemir, sprošča mišično napetost.

Med izvajanjem terapije je pogosto čutiti pretok energije po telesu, občutek breztežnosti in lebdenja. Nekatere poteze se lahko občutijo tudi v drugih delih telesa, kjer terapevt poteze ne izvede.

Bownova terapija za dojenčke

Bownova terapija za dojenčke je ena izmed redkih terapij, ki jo lahko izvajamo nad našimi najmlajšimi. V kolikor ima vaš dojenček travmatične porodne izkušnje, vam predlagamo, da se za izvajanja Bownove terapije za dojenčke odločite čim hitreje. Priporočamo jo za vse dojenčke, ki imajo težave s hranjenjem, spanjem, dihalnim sistemom, okvaro kolkov…

Pri dojenčkih se Bownova terapija uporablja pri odpravljanju ali ublažitvi naslednjih težav:

 • ublaži krče,
 • zmanjša nemir,
 • sprošča mišično napetost,
 • pomaga pri razvoju prebavnega sistema,
 • težave pri sesanju,
 • jok brez razloga,bownova terapija za dojenčke,
 • okvari kolkov,
 • poškodba mišice obračalke pri rojstvu,
 • težave pri izraščanju zob,
 • uhajanje urina in blata pri otrocih,
 • tiki pri otrocih,
 • spastičnost, cerebralna paraliza,
 • pogosta vnetja ušes,
 • motnje hiperaktivnosti,
 • težave s pozornostjo,
 • poškodbe mehkega tkiva,
 • bronhitis, laringitis, astma.

S klikom na Bownova terapija za otroke si lahko preberete celotni članek, ki smo ga pripravili zgolj na to tematiko.

Bownova terapija cenik

V Thermani smo za vas pripravili različne pakete Bownove terapije.

Bownova terapija za odrasle v Thermani Laško traja 55 minut.

Bownova terapije za dojenčke traja 30 minut.

Bownova terapija in reakcija nanjo

Na Bownovo terapijo se bo vaše telo z različnimi reakcijami odzvalo že med samim izvajanjem terapije. Zaradi različnih dražljajev vašega telesa bodo lahko občutja različna. Najmočnejše reakcije lahko pričakujemo po prvi in drugi terapiji.

Gre za pozitivne spremembe v telesu, ki nam pomagajo vzpostaviti naše notranje ravnovesje. Med in po terapiji se lahko na koži pojavijo različni madeži rdečkaste barve. Vaše mišice bodo postale mehkejše, občutili boste mravljinčenje in toploto, v nekaterih primerih pa hlad in krčenje mišic.

Po Bownovi terapiji nekateri ljudje občutijo blage bolečine v mišicah in povečano potrebo po hidraciji. Možno je tudi pogostejše uriniranje ali izločanje blata, lahko se pojavijo nenavadni čustveni odzivi. Vsako telo poskuša strupe iz telesa izločiti na drugačen način.

Bownova terapije negativnih stranskih učinkov nima, zato je primerna za vse ljudi, ne glede na njihovo starost.

Bownova terapija in neplodnost

Bownova terapija vam pomaga tudi pri težavah z neplodnostjo. Težave z neplodnostjo za pare predstavijo dodatno obremenitev. Po zadnjih podatkih naj bi v Sloveniji imel težave z neplodnostjo kar vsak peti par. Ker se te težave pred načrtovanjem otrok ne zavedamo, je celoten postopek do naraščaja za marsikateri par psihično zelo naporen.

Prav Bownova terapija je lahko za vas prava rešitev, pri kateri morata sodelovati tako bodoča mati kot oče. Z njeno pomočjo boste odkrili vzroke neplodnosti in jih odstranili.

Bownova terapija:

 • uravnovesi hormonski sistem
 • stabilizira in uravnovesi medenični predel
 • regulira menstrualni ciklus
 • izboljša plodnost moškega in ženske
 • omili čustveni in psihični stres
 • pozitivno deluje na centralni živčni sistem

Bownova terapija in depresija

Bownova terapija lahko pomaga tudi pri težavah z depresijo. Raziskave so namreč dokazale, da Bownova terapijo takoj učinkuje na naš avtonomni živčni sistem.

Gre za del živčevja, ki deluje neodvisno od naše zavesti. S pomočjo Bownove terapije boste uravnovesili avtonomno živčevje, zato jo priporočamo vsem, ki imajo težave z depresijo.

Kako do najboljšega učinka Bownove terapije

Kot družba dobrega počutja si želimo v Thermani Laško nuditi najboljše storitve tudi na tem področju.

Za dosego najboljših rezultatov mora biti vaše telo dobro pripravljeno, zato pred terapijo ne pozabite na hidriranje. Priporočamo, da za svojo hidracijo začnete intenzivno skrbeti že nekaj dni pred terapijo, vendar s pitjem vode vseeno ne pretiravajte.

Po končani terapiji nekateri ljudje občutijo utrujenost in zaspanost, spet drugi pa so polni energije. Predlagamo vam, da po Bownovi terapiji poslušate svoje telo in spremljate občutja ter si beležite znake spremembe, ki ste jih na sebi opazili.

Tudi po Bownovi terapiji je potrebna zadostna hidracija. V Thermani Laško lahko popijete nekaj naše zdravilne termalne vode. Ker so zdravilni vplivi laške termalne vode tudi znanstveno dokazani, vodo uporabljamo kot poglavitni zdravilni dejavnik pri medicinski rehabilitaciji. S klikom na - termalna voda - si lahko preberete vse informacije o naši zdravilni vodi.

Informacije in rezervacije: Recepcija fizioterapije
T: 03 734 5150 , E: fizioterapija.info@thermana.si

Datumi: 
01.01. - 30.12.2024
Cena: 
50(55 min.)
Deli

Spoštovani gostje,

Nadaljujemo z obnovo Centra medicine Zdravilišča Laško, sprejemnega mesta za dostop do naših ambulant. Navkljub prenovi lahko nemoteno dostopate do vseh ambulant in želenih storitev.

Za dodatne informacije glede dostopnosti in dela ambulant se lahko obrnete na hotelsko recepcijo Zdravilišča Laško ali recepcijo Centra medicine, kjer vam bomo z veseljem v pomoč.

Prenova bo trajala od 3. junija do predvidoma konca avgusta 2024.

Hvala za razumevanje in sodelovanje.
Ekipa Thermane d. d.

To se bo zaprlo 23 sekund