03 423 2100 (namestitev) 03 734 89 00 (info. o bazenih) | | Prijava na e-novice

TRAJNOSTNI KORAKI IN PREJETI CERTIFIKATI
 

Thermana Laško se že vrsto let zavzema za trajnost in odgovorni trajnostni razvoj. To dokazujejo številni certifikati in izbrana raznolika ponudba, ki jo pripravljamo za naše goste.

Skozi leta smo pridobili številne certifikate kot so okoljski certifikat Eko Marjetica, Čebelam prijazno podjetje, certifikat »Voda iz pipe« in Slovenia Green Accomodation,  obenem pa je tudi občina Laško prejela certifikat čebelam prijazna občina ter osvojila naziv Slovenia Green Platinum, kar je najvišji znak Zelene sheme.

Okoljski znak Slovenia Green odraža trajnostni pristop in odgovornost do okolja, medtem ko si certifikat EU Marjetica prizadeva k manjšem onesnaževanju zraka in vode, manjši porabi energije in drugih virov, onesnaževanja okolja ter uporabo ekološke hrane.

Prav tako smo pridruženi član »Manj plastike, več trajnosti« ter partner kolektivne blagovne znamke »Okusiti Laško«, ki v ospredje postavlja lokalne dobavitelje in vrhunsko kakovost izdelkov lokalnega porekla. Lokalno pridelana živila poskušamo v največji meri vključevati v naše jedi in menije. Naše pijače in jedi so prejele tudi znak kakovosti »Okusiti Laško« kar pomeni, da so imamo kakovostne jedi ter nam je mar za lokalne pridelovalce hrane.  S certifikatom »Okusiti Laško« je namreč označena naša hišna in destinacijska sladica – Laška medenka, v kateri so združene pregreta smetana, orehi in med laških čebelarjev.

Naše goste o trajnostnem delovanju ozaveščamo in usmerjamo ter jih vabimo, da nam pri trajnostnih naporih tudi pomagajo. Različne nagovore povezuje krovni slogan #RESPECT, ki naše goste ozavešča o:
 

  • pomembnosti, da jemo dobro in kvalitetno hrano ter na tak način izpostavljamo kolektivno blagovno znamko Okusiti Laško,

  • drugačnem in trajnostnem doživetju, ki spodbuja raziskovanje destinacije Laško na enega najbolj trajnostnih načinov. Gre za doživetje Laška piknik košarica, ki poleg kolesarjenja po slikoviti pokrajini Laškega omogoča tudi piknik z dobrotami certificiranih dobaviteljev Okusiti Laško,

  • pomembnosti kvalitetne pitne vode in posebnosti naše termalne vode. Goste spodbujamo k pitju vode iz pipe, ki je izjemno visoke kakovosti. Vabimo jih tudi k pitju posebne in edinstvene termalne vode Laško, ki je na voljo pri posebnih pitnikih. Trajnostni vidik pri pitju spodbuja uporabo stekleničk za vodo in onemogoča uporabo plastičnih kozarcev. V ta namen smo v našo ponudbo vključili posebne steklene bidone z okolju prijaznim sporočilom.

  • pomembnosti recikliranja. Tako smo kopalno torbo, ki goste pričaka v hotelski sobi in je namenjena uporabi na bazenih, v celoti naredili iz recikliranih materialov,

  • smotrni uporabi naravnih virov in racionalni potrošnji, o čemer goste informiramo na različnih točkah bivanja pri nas.

 
Thermana Laško kot tudi destinacija Laško sta del konzorcija Slovenia Green - stične točke vseh turističnih deležnikov, ki zavestno razmišljajo o trajnostnem turizmu, ga razvijajo, implementirajo v svoje delovanje.Trajnostni razvoj ni stvar prihodnosti. Je način razmišljanja, ki ga moramo začeti uvajati zdaj. Skrb za okolje, v katerem živimo kot turistični delavci prenašamo na gosta, z namenom spodbude in motivacije okolju prijaznega ravnanja tudi po njegovi vrnitvi v domače okolje.


V ZDRAVILIŠKEM PARKU SADIMO DREVESA PRIHODNOSTI

Družba Thermana je trajnostno usmerjena družba, ki trajnost umešča tudi med svoje vrednote. 

Ščitimo naravne vire, s katerimi smo obdani, med drugim tudi termalne vrelce, ki dajejo temelj našemu delovanju. Smotrno upravljanje teh virov, skrbno spremljanje našega okoljskega odtisa in manjšanje slednjega ter sledenje trajnostnemu razvoju na vseh ravneh delovanja - vse našteto je bila in bo naša trajnostna zaveza tudi v prihodnje. 

Naredili smo že mnogo trajnostnih korakov. Eden izmed mnogih je tudi skrb za drevesa prihodnosti. Prvo "drevo prihodnosti" je v oktobru 2022 simbolično zasadil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, g. Matjaž Han in s tem naznanil začetek iniciative družbe Thermana, usmerjene na podjetja in posameznike, s pomočjo katerih bomo zasajali drevesa prihodnosti.

Pomen dreves in Thermanina akcija zasajevanja dreves prihodnosti sta večplastni. Prispevali bosta k ohranitvi vitalnosti našega večstoletnega parka. S premišljeno izbiro drevesnih vrst, odpornih na podnebne spremembe bodo ta drevesa v prihodnosti prispevala k ohlajanju našega prostora in s tem ustvarjala človeku prijaznejše okolje. 

Zasajevanje dreves je po mnenju številnih strokovnjakov eno redkih naravi prijaznih orodij, ki jih kot človeštvo imamo na razpolago za ohlajanje planeta.  Nenazadnje, bodo drevesa prihodnosti v Zdraviliškem parku igrala tudi ozaveščevalno in izobraževalno vlogo in nas kot družba motivirala, da za lepšo prihodnost tudi sami naredimo trajnostni korak več.


ZAKAJ SADIMO DREVESA PRIHODNOSTI?
Namen zasajevanja tovrstnih dreves je majhen, a pomemben korak v smeri lajšanja neprijetnih posledic podnebnih sprememb, ki žal postajajo vse pogostejši spremljevalec naših življenj.  Eno redkih hitro dostopnih orodij, ki jih kot človeštvo imamo v boju proti vse bolj intenzivnemu segrevanju ozračja, je zasajevanje "dreves prihodnosti" - dreves, prilagojenih na temperaturne spremembe in dreves, ki bodo prispevale k ohlajanju ozračja.

Podnebne spremembe narekujejo sajenje novih, drugačnih vrst dreves na vrtove, parke in v mesta. Spremembe se dogajajo pred našimi očmi. Projekcije, ki so jih naredili na Agenciji Republike Slovenije za okolje, kažejo, da se bodo temperature v naslednjih dvajsetih letih dvignile od 2 do 4 °C. Pred desetimi leti je bilo v Ljubljani po 26 vročih dni, ko se je temperatura čez dan povzpela preko 30 °C. Projekcije, ki so jih naredili slovenski meteorologi kažejo, da se bo po srednje optimističnem scenariju število vročih dni do konca stoletja povečalo za enajst, po pesimističnem pa podvojilo. Ker trendi in projekcije kažejo na to, da bomo čez nekaj deset let živeli v podnebju z znatno več poletne vročine in suše, so drevesa eno redkih orodij, ki jih imamo na razpolago, da bo življenje v mestih znosnejše. Termo kamera pokaže, da je temperatura, ki so jo izmerili na osončenem pločniku za 20 °C višja kot temperatura, ki so jo izmerili zraven v drevesni senci. Če želimo poleti še naprej dokaj kvalitetno bivati v mestih, nam klimatske naprave pri tem ne bodo pomagale. Ko drevesa izparevajo vodo, se porablja toplota, zato drevesa tudi aktivno hladijo svojo okolico.

Ker danes sadimo drevesa, ki bodo senčila in hladila grajeno okolje čez petdeset let, se je treba zdaj spraševati, katere drevesne vrste in sorte saditi. Življenjske razmere za drevesa se namreč zaostrujejo, zato si ne moremo privoščiti, da bi računali samo na drevesne vrste, ki zdaj prevladujejo. Potrebno je izbirati drevesa prihodnosti.
 
(Vir:https://www.arboretum.si/arboretum/drevesa-za-prihodnost/)


ZASADILI SMO:
SREBRNA LIPA (TILIA TORMENTOSA)

Zasajeno prvo "drevo prihodnosti" v Zdraviliškem parku. Zasadil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo RS g. Matjaž Han 14. oktobra 2022.
Listopadno drevo s široko razvejano krošnjo, ki zraste od 15-25 m visoko. Listi so izmenično razporejeni, srčasti oz. trikotno zaokroženi, na spodnji strani srebrno beli in dlakavi, z močno nazobčanim listnim robom. Cvetovi so bledo rumeni, močno dišeči, v grozdih po 3 do 10 v juliju. Plod je suh, kroglast orešček. Prilagodljiva na širok razpon tal, najraje ima vlažna, rodovitna, dobro odcedna, ilovnata tla. Zelo tolerantna na sušo in urbano, mestno onesnaženje. 

AMERIŠKI AMBROVEC

Zasajeno ob 15. obletnici Zbora članov Zbornice računovodskih servisov v oktobru 2022.

Ambrovec je listopadno drevo z zelo majhnimi in komaj opaznimi cvetovi, ki cvetijo v mesecu maju. Bleščeči zeleni listi so 5-krpasti, podobni javorjevim, postanejo jeseni temno rdečekasto škrlatni. Zraste do 20 m v višino, širina krošnje 10 m. Krošnja piramidalna do ovalna. Lubje na deblu globoko vzdolžno razbrazdano, kar je v zimskem času privlačna dekoracija in posebnost ambrovca. Mlade veje svetlo rjave, s plutastimi krilatimi izrastki. Okrogli dekorativni plodovi se pojavijo v jeseni. Počasne rasti. Odporen na mestno okolje in poplave.

FORTINIJA

Zasajeno ob Dnevih slovenskega turizma 2022 v novembru 2022.

Najbolje uspeva na sončnih do deloma senčnih legah in v tleh, ki niso skopa s hranili, so nekoliko vlažna in dobro prepustna. Prenaša tako kisla, nevtralna kot tudi alkalna tla. Ker je fotinija primernejša za območja z milimi zimami, smo jo pri nas v preteklosti lahko opazili večinoma le na Primorskem, v zadnjih letih pa jo je vedno bolj pogosto moč zaslediti v vrtovih osrednje Slovenije, kjer zaradi vse manj ostrih zim tudi dobro uspeva. Fortinija dobro prenaša vročino in je nedvomno primerno drevo prihodnosti, ki bo prispevala k ohlajanju ozračja.

Galerija

Vadbeni_park_seniorji_v_parku_Panorama_par_lasko_1200.jpg

Kontakt

Email
03 423 2003 Informacije
03 423 2100 Rezervacije
080 81 19 Brezplačna telefonska številka
vsak dan: od 0 do 24 h Delovni čas recepcije