Trajnostni turizem v Thermani Laško

Deli

V svetu in Sloveniji postaja vse bolj pomemben trajnostni turizem. Slovenija je zelena dežela, posejana z bogatimi zelenimi gozdovi, velikimi travniki, rodovitnimi vinogradi, zelenimi hribi, izpod katerih pritekajo čisti vodni viri. V Thermani Laško se zavedamo zelene zgodbe in trajnostnega razvoja, zato je naša skrb usmerjena v ohranjanje naravnih in kulturnih zakladov. Odgovorni turizem ponosno dokazujemo s številnimi pridobljenimi certifikati in izbrano ter raznoliko ponudbo, ki jo pripravljamo za naše goste.

Kot je trajnostni turizem temeljna usmeritev slovenskega turizma, tako je tudi dolgotrajno ravnotežje med vplivi turizma na okolje, zaposlenimi v turizmu in lokalno skupnostjo cilj, h kateremu že dolga leta sledi Thermana Laško. Hiter, nenačrtovan in nepremišljen turizem je pustil številne negativne posledice v Sloveniji in po svetu. Zaradi tega zavedanja se vse bolj nakazuje težnja po manjšem obremenjevanju okolja, po tako imenovanem zelenem oziroma trajnostnem turizmu.

Trajnostna načela se nanašajo na okoljske, ekonomske in družbeno-kulturne vidike razvoja. Med vsemi tremi stebri mora biti ravnotežje, saj se s tem zagotovi dolgoročna zelena smer eko turizma in le tovrsten trajnostni turizem bo v prihodnosti konkurenčen.

trajnostni turizem Thermana

Turistična nastanitev, ki upošteva načela trajnostnega turizma

V Thermani Laško se zavedamo svetovnih usmeritev in pogleda na trajnostni turizem, zato že od vsega začetka sledimo načelom sodobnega in odgovornega turizma. Ponosni smo na številne certifikate.

Eko hotel Thermana Park Laško nosi znak EU Marjetica, ki je od leta 2003 uradni znak Evropske unije za okolju prijazne turistične nastanitvene zmogljivosti. Podjetja, ki pridobimo okoljski znak, s tem uradno veljamo kot preverjeno okolju prijazna. S tem certifikatom smo se zavezali, da se bomo prizadevali za nižje onesnaževanje zraka in vode, varčnejšo rabo energije in drugih naravnih virov, manjše onesnaževanje okolja in okolice ter uporabo ekološko pridelane hrane. S pridobitvijo okoljske marjetice so naše ekološke terme vključene v skupino eko hotelov v Evropi – Eco Label ter eko turizma. Z znakom nismo samo ekološko učinkoviti, prepričani smo, da smo za goste, ki jih je varovanje okolja eden izmed glavnih motivov potovanja, precej bolj zanimivi. Goste vabimo, da nas obiščejo s sredstvi javnega prevoza kot npr. z vlakom ali avtobusom. Železniška postaja Laško je od naših hotelov oddaljena le 10 minut hoda skozi urejen in pomirjujoč Zdraviliški park.

Zelena destinacija s trajnostnim pristopom

Destinacija Laško je osvojila naziv Slovenia Green Platinum v razvoju trajnostnega turizma, kar je najvišji certifikat Zelene sheme, eko hotel Thermana park Laško pa se ponaša z znakom Slovenia Green Accommodation. Okoljski znak odraža naš trajnostni pristop in odgovornost do okolja. Našim gostom lahko ponudimo odkrivanje narave ter spoznavanje naravne in kulturne dediščine. Zato je zelo pomembno, da jo kot zeleno to tudi ohranimo.

zelena destinacija

Čebelam prijazen eko hotel zavezan k trajnostnem delovanju

Slovenija je dežela čebel in vestnih marljivih čebelarjev. Laško sodi med kraje z najdaljšo tradicijo čebelarjenja. Da nas odlikuje izjemna odgovornost do kraja, v katerem živimo in delujemo, nakazujejo tudi pridobljena priznanja. Tako je Laško čebelam prijazna občina, Thermana Laško pa ponosni nosilec priznanja Čebelam prijazno podjetje. Zaveza trajnostnemu delovanju v destinaciji se izkazuje tudi v najvišjem platinastem priznanju Slovenia Green, ki ga je prejelo Laško.

Pridobljeni certifikati so za nas dodana vrednost in konkurenčna prednost na rastočem trgu ponudnikov turističnih storitev. Ob tem pa smo izredno zadovoljni, da lahko svoje goste gostimo v sodobnem, prijaznem in ozaveščenem okolju.

cebelarstvo lasko

Eko turizem - wellness obogaten s tradicijo čebelarstva

Trajnostni turizem mora temeljiti na ljudeh, ki izhajajo iz lokalnega okolja. V Thermani Laško črpamo zgodbe iz lokalnega okolja in kot je vsako okolje nekaj posebnega, so posebne tudi naše wellness in kulinarične ponudbe.

V naši destinaciji je poleg izjemne in edinstvene termalne vode ter dolgoletne pivovarske dediščine pomembna tudi čebelarska dediščina. Ponosni smo na dobro sodelovanje s pridnimi čebelarji Čebelarskega društva Laško in strokovnimi sodelavci občine Laško ter Centra za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško,  s katerimi smo zasnovali veliko uspešnih projektov. Eden izmed njih je zagotovo medeni wellness.

Medena razvajanja so naša posebnost in razvili smo jih prvi v Sloveniji. Z medom smo obogatili programe nege obraza in telesa, razvili medene masaže, dodali še medene kopeli in pripravili program savnanja z medom. Zavedamo se, da med ne deluje zdravilno le v telesu, temveč tudi na njem. Med je najstarejše sredstvo za nego obraza in telesa, uporabljali pa so ga tako za medicinske namene kot za nego kože. Pri medenih tretmajih se uporablja naravni cvetlični med brez kemijskih primesi, ki se lepo vpije v kožo, jo hrani in neguje.

medeni wellness

Dediščina pivovarstva tudi v wellness razvajanju 

Bogato dediščino pivovarstva, ki odlikuje kraj, smo prenesli  v naš wellness in kulinarični program. Edinstveno pivovsko wellness razvajanje poteka s prav posebnim pivovskim maslom, ki temelji na surovinah, iz katerih je tudi odlično pivo, kot so žito in hmeljski storžki. Pivovski wellness poleg posebne masaže hrbta ali telesa sestavlja še s pivom obogatena kopel. Takšen bogat tretma kožo obnovi, jo vitalizira in ugodno vpliva na njeno strukturo. Predlagamo, da za celovito izkušnjo pivovsko wellness razvajanje zaključite z vrčkom piva.

Eko hotel z uporabo lokalno pridelane hrane

V Sloveniji se dobro je - to je že uveljavljeno dejstvo. V Laškem smo med pionirji razvoja trajnostne gastronomije na slovenskih tleh. Da nam je res mar za vrhunsko kakovost hrane, za lokalne pridelovalce hrane, lahko dokažemo z znakom kakovosti kolektivne blagovne znamke Okusiti Laško, ki smo ga pridobili in ga ponosno udejanjamo. Trudimo se, da čim več hrane in živil kupimo v lokalnem okolju, da je pot od njive ali hleva do krožnika čim krajša. V največji možni meri lokalno pridelana živila vključujemo v pripravo jedi in menijev. Za vrsto od njih smo prejeli tudi certifikat kakovosti Okusiti Laško.  Postrežemo vam z jedmi in pijačami, ki so nosilci znaka kakovosti Okusiti Laško, kot so Laška hišna južina, Meni »Okusi Laško«, medena limonada z meto in Laška medenka. Brez okušanja te sladice nikakor ne morete!

Slaščica z medom in prav posebno pregreto smetano

Laška medenka je slaščica iz pregrete smetane, ki jo poznamo le v našem okolju in predstavlja posebno skrivno sestavino. V najbolj laški sladici so poleg pregrete smetane združeni še lokalno pridelan med laških čebelarjev in orehi, kar daje sladici svojevrsten bogat okus. Laška medenka, tudi nosilka znaka kakovosti Okusiti Laško, je prava kraljica med sladicami, saj predstavlja tako našo hišno specialiteto kot tudi značilno destinacijsko sladico Laškega. Vabljeni k okušanju.

laska medenka copy 2

Laška piknik košarica

Kolesarjenje je ena izmed najbolj trajnostnih oblik športne, rekreacijske in turistične dejavnosti. Delček tega smo vključili tudi v našo ponudbo Laške piknik košarice. Za popestritev dneva in zjasnitev misli predlagamo, da se s kolesom zapeljete na piknik. V Laškem in okolici boste našli številne kotičke za piknik in uživanje v božanskem miru in neokrnjeni naravi. Tri okuse Laške piknik košarice smo sestavili iz dobrot lokalnih ponudnikov hrane. Vsaka košarica ima svoj mikaven okus in je pripravljena iz certificiranih lokalnih dobrot, ki so nosilci znaka kakovosti kolektivne blagovne znamke Okusiti Laško.

laska piknik kosarica

Kakovostna voda iz pipe

Voda je naše največje bogastvo in Slovenija ima številne vodne vire ter se po kakovosti in količini uvršča v sam evropski vrh. Kljub temu, da imamo v Sloveniji zdravo in kakovostno pitno vodo, se pogosto dogaja, da mnogi raje posegajo po predpakirani vodi, to je po vodi v plastenkah in drugi embalaži, ki okolje obremenjuje veliko bolj kot voda iz pipe. V našem podjetju imamo certifikat Voda iz pipe, s katerim najprej dokazujemo kakovost vode, med drugim pa nas certifikat zavezuje, da k pitju vode iz pipe spodbujamo naše goste, kot tudi naše zaposlene. To je še en Thermanin korak v smeri zmanjševanja količine odpadkov, ohranjanja naravnih virov, zmanjševanja ogljičnega odtisa, spodbujanja zdravja zaposlenih v družbi dobrega počutja ter eko turizma.

Prav tako na javnih dogodkih ali na kongresih, ki jih organiziramo v našem podjetju, ponujamo vodo iz pipe v steklenih vrčih in kozarcih. Kot edini hotelski ponudnik doslej s tem certifikatom o kakovostni vodi ozaveščamo tudi udeležence raznovrstnih dogodkov. V Sloveniji imamo izredno kakovostno pitno vodo, katere vrednost včasih jemljemo preveč samoumevno. Tujci, ki nas obiščejo, tekočo vodo iz pipe, ki je vrhunske kvalitete, izjemno cenijo. Zavedamo se tega bogastva, zato sprejemamo odgovornost, da z vodnimi viri ravnamo z vsem spoštovanjem.

Zdravilna termalna voda

Že od antičnih časov pod zelenimi hribi v okolici Laškega izvira okusna pitna voda in dokazano zdravilna termalna voda Laško, ki je vir dobrega počutja. Edinstvena laška termalna voda zaradi posebne oblike kristalov izžareva močno življenjsko energijo. V termah so na voljo pitniki termalne vode. Ob pitnikih ni na voljo plastičnih kozarčkov, saj naše goste in obiskovalce spodbujamo, da si zdravo termalno vodo iz pitnikov natočijo v svoje bidone ali steklenice.

Naše goste kot del trajnostnega turizma redno ekološko ozaveščamo in eko namige smo združili pod sloganom #Respect. Te namige boste opazili povsod po hotelu Thermane Laško, kot tudi v naših wellness prostorih.

pitje termalne vode 1

Eden izmed najbolj čistih predelov Slovenije

Zeleni, trajnostni turizem živimo zato, ker vanj verjamemo. Cenimo čudovito zeleno okolico in radi jo delimo s tistimi, ki cenijo trajnostno ravnanje in razvoj.  Da smo okolju prijazni, dokazuje tudi vodomec – vrsta ptiča, ki živi le v najbolj čistih predelih. A četudi je ena izmed najbolj barvitih ptic, je redko vidna. Zato smo toliko bolj ponosni, da je kot prebivalec obrežja reke Savinje naš pogost obiskovalec. Sicer pa velja za precej plahega in previdnega ptiča. Najpogosteje ga lahko opazimo, kako premočrtno leti nizko nad vodno gladino.

Zavedamo se, da pridobljeni znaki in certifikati niso le zapisane besede, temveč vsakodnevno sledimo odgovornemu ravnanju do okolja z željo, da bi zelene zaklade narave ohranili tudi za naše zanamce, trajnostni turizem pa je na naši prioritetni listi.

Naše zgodbe

V Thermani Laško že vrsto let sledimo smernicam dostopnega turizma. Trudimo se, da lahko vsakemu gostu ne glede na fizične...

Preberi več

Blagodejno učinkovanje termalne vode Laško se potrjuje skozi njeno dolgoletno, pozitivno delovanje na zdravje in dobro počutje. Izvira iz globine...

Preberi več

Bogata tradicija in pivovarska dediščina Laškega, ki sega že v leto 1825, je botrovala temu, da smo v Thermani Laško...

Preberi več

Spoštovani gostje,

Nadaljujemo z obnovo Centra medicine Zdravilišča Laško, sprejemnega mesta za dostop do naših ambulant. Navkljub prenovi lahko nemoteno dostopate do vseh ambulant in želenih storitev.

Za dodatne informacije glede dostopnosti in dela ambulant se lahko obrnete na hotelsko recepcijo Zdravilišča Laško ali recepcijo Centra medicine, kjer vam bomo z veseljem v pomoč.

Prenova bo trajala od 3. junija do predvidoma konca avgusta 2024.

Hvala za razumevanje in sodelovanje.
Ekipa Thermane d. d.

To se bo zaprlo 23 sekund