| Prijava na e-novice

Blog

Trajnostni turizem v Thermani Laško

Slovenija je zelena dežela, posejana z bogatimi zelenimi gozdovi, velikimi travniki, rodovitnimi vinogradi, zelenimi hribi, izpod katerih pritekajo čisti vodni viri. V Thermani Laško se zavedamo zelene zgodbe in trajnostnega razvoja, zato je naša skrb usmerjena v ohranjanje naravnih in kulturnih zakladov. Odgovorni turizem ponosno dokazujemo s številnimi pridobljenimi certifikati in izbrano ter raznoliko ponudbo, ki jo pripravljamo za naše goste.

VSEBINA:  
Kot je trajnostni turizem temeljna usmeritev slovenskega turizma, tako je tudi dolgotrajno ravnotežje med vplivi turizma na okolje, zaposlenimi v turizmu in lokalno skupnostjo cilj h kateremu že dolga leta sledi Thermana Laško. Hiter, nenačrtovan in nepremišljen turizem je pustil številne negativne posledice v Sloveniji in po svetu. Zaradi tega zavedanja se vse bolj nakazuje težnja po manjšem obremenjevanju okolja, po tako imenovanem zelenem oziroma trajnostnem turizmu.
 
Eko hotel

Trajnostna načela se nanašajo na okoljske, ekonomske in družbeno-kulturne vidike razvoja. Med vsemi tremi stebri mora biti ravnotežje, saj se s tem zagotovi dolgoročna zeleno naravna smer turizma in le tovrsten turizem bo v prihodnosti konkurenčen.


Trajnostno usmerjena turistična nastanitev

V Thermani Laško se zavedamo svetovnih usmeritev in pogleda na turizem, zato že od vsega začetka sledimo načelom sodobnega in odgovornega turizma. Ponosni smo na številne certifikate.
 
Hotel Thermana Park Laško nosi znak EU Marjetica, ki je od leta 2003 uradni znak Evropske unije za okolju prijazne turistične nastanitvene zmogljivosti. Podjetja, ki pridobimo okoljski znak, s tem uradno veljamo kot preverjeno okolju prijazna. S tem certifikatom smo se zavezali, da se bomo prizadevali za nižje onesnaževanje zraka in vode, varčnejšo rabo energije in drugih naravnih virov, manjše onesnaževanje okolja in okolice ter uporabo ekološko pridelane hrane. S pridobitvijo okoljske marjetice so naše ekološke terme vključene v skupino eko hotelov v Evropi – Eco label. Z znakom nismo samo ekološko učinkoviti, prepričani smo, da smo za goste, ki jih je varovanje okolja eden izmed glavnih motivov potovanja, precej bolj zanimivi.


Zelena destinacija

Destinacija Laško je osvojila naziv Slovenia Green Platinum v razvoju trajnostnega turizma, kar je najvišji certifikat Zelene sheme, hotel Thermana park Laško pa se ponaša z znakom Slovenia Green Accommodation. Že več kot 100 slovenskih destinacij in turističnih ponudnikov smo uspešno pridobili znak Slovenia Green. Okoljski znak odraža naš trajnostni pristop in odgovornost do okolja. Našim gostom lahko ponudimo odkrivanje narave ter spoznavanje naravne in kulturne dediščine. Zato je zelo pomembno, da jo kot zeleno to tudi ohranimo. 

Nosilka znaka Slovenia Green Accommodation
 

Čebelam prijazno podjetje

Slovenija je čebelarska dežela in Laško je med tistimi območji, kjer je tradicija čebelarstva najdaljša. Laško je čebelam prijazna občina. Thermana Laško je ponosni nosilec priznanja Čebelam prijazno podjetje, ki deluje v čebelam prijazni občini in smo zavezani trajnostnemu delovanju v destinaciji, ki je za svoje trajnostne usmeritve prejela platinasto Slovenia Green priznanje. Vse našteto gre v dobro tako čebelam kot tudi vsem ostalim.
 
Pridobljeni certifikati so za nas dodana vrednost in konkurenčna prednost na rastočem trgu ponudnikov turističnih storitev. Ob tem pa smo izredno zadovoljni, da lahko svoje goste gostimo v sodobnem, prijaznem in ozaveščenem okolju.

Trajnostni turizem v Laškem
 

Wellness obogaten s tradicijo čebelarstva

Trajnostni turizem mora temeljiti na ljudeh, ki izhajajo iz lokalnega okolja. V Thermani Laško črpamo zgodbe iz lokalnega okolja in kot je vsako okolje nekaj posebnega, so posebne tudi naše wellness in kulinarične ponudbe.

Kot smo že omenili, je v naši destinaciji poleg termalne vode in piva izjemno pomembna tudi čebelarska dediščina. Ponosni smo na dobro sodelovanje s pridnimi čebelarji Čebelarskega društva Laško in strokovnimi sodelavci občine Laško ter Centra za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško,  s katerimi smo zasnovali veliko uspešnih projektov. Eden izmed njih je zagotovo medeni wellness.

Medena razvajanja so naša posebnost in razvili smo jih prvi v Sloveniji. Z medom smo obogatili programe nege obraza in telesa, razvili medene masaže, dodali še medene kopeli in pripravili program savnanja z medom. Zavedamo se, da med ne deluje zdravilno le v telesu, temveč tudi na njem. Med je najstarejše sredstvo za nego obraza in telesa, uporabljali pa so ga tako za medicinske namene kot za nego kože. Pri medenih tretmajih se uporablja naravni cvetlični med brez kemijskih primesi, ki se lepo vpije v kožo, jo hrani in neguje. 
 
Trajnostno usmerjeni wellness tretmaji
 

Dediščina pivovarstva tudi v wellness razvajanju

Prvi smo tudi pri pivskem razvajanju. Bogato dediščino pivovarstva smo namreč prenesli tudi v naš wellness program. Uživanje piva v zmernih količinah ugodno vpliva na telo in upoštevanje tega smo prenesli tudi v nego telesa. Edinstveno pivovsko wellness razvajanje poteka s prav posebnim pivovskim maslom, ki temelji na surovinah piva, kot so žito in hmeljski storžki. Pivovski wellness poleg posebne masaže hrbta ali telesa sestavlja še s pivom obogatena kopel. Takšen bogat tretma kožo obnovi, jo vitalizira in ugodno vpliva na njeno strukturo. Predlagamo, da za celovito izkušnjo pivski obred zaključite z vrčkom piva.
 

Uporaba lokalno pridelane hrane

V Sloveniji se dobro je - to je že uveljavljeno dejstvo. V Laškem smo med pionirji razvoja trajnostne gastronomije na slovenskih tleh. Da nam je res mar za vrhunsko kakovost hrane, za lokalne pridelovalce hrane, lahko dokažemo z znakom kakovosti Okusiti Laško, ki smo ga pridobili in ga ponosno udejanjamo. Trudimo se, da čim več hrane in živil kupimo v lokalnem okolju, da je pot od njive ali hleva do krožnika čim krajša. V največji možni meri lokalno pridelana živila vključujemo v pripravo jedi in menijev. Za vrsto od njih smo prejeli tudi certifikat kakovosti Okusiti Laško.  Postrežemo vam z jedmi in pijačami z laškimi posebnostmi, kot so Laška hišna južina, Meni »Okusi Laško«, Laška medenka in Medena limonada z meto.
 
Slaščica z medom in smetano
Laška medenka je slaščica iz pregrete smetane, ki jo poznamo le v našem okolju. V najbolj laški sladici so združeni med, orehi in pregreta smetana. Med jedmi z znakom Okusiti Laško je ta sladica prava kraljica. V njej je med laških čebelarjev, orehi iz laških sadovnjakov in smetana laških krav. Posebnost je tudi ta, da četudi zanjo recept ni skrivnost, je na pravi način pripravljena in postrežena le v naši kavarni.
 

Destinacijska sladica Laška medenka

Laška piknik košarica
Kolesarjenje je ena izmed najbolj trajnostnih oblik športne, rekreacijske in turistične dejavnosti. Delček tega smo vključili tudi v našo ponudbo Laške piknik košarice. Za popestritev dneva in zjasnitev misli predlagamo, da se s kolesom zapeljete na piknik. V Laškem in okolici boste našli številne kotičke za piknik in uživanje v božanskem miru in neokrnjeni naravi. Tri okuse Laške piknik košarice smo sestavili iz dobrot lokalnih ponudnikov hrane. Vsaka košarica ima svoj okus in vonj iz certificiranih lokalnih dobrot Okusiti Laško.

Piknik v neokrnjeni naravi
 

Kakovostna voda iz pipe

Voda je naše največje bogastvo in Slovenija ima številne vodne vire ter se po kakovosti in količini uvršča v sam evropski vrh. Kljub temu, da imamo v Sloveniji zdravo in kakovostno pitno vodo, se pogosto dogaja, da mnogi raje posegajo po predpakirani vodi, to je po vodi v plastenkah in drugi embalaži, ki okolje obremenjuje veliko bolj kot voda iz pipe. V našem podjetju imamo certifikat Voda iz pipe, s katerim najprej dokazujemo kakovost vode, med drugim pa nas certifikat zavezuje, da k pitju vode iz pipe spodbujamo naše goste, kot tudi naše zaposlene. To je še en Thermanin korak v smeri zmanjševanja količine odpadkov, ohranjanja naravnih virov, zmanjševanja ogljičnega odtisa in spodbujanja zdravja zaposlenih v družbi dobrega počutja.
 
Prav tako na javnih dogodkih ali na kongresih, ki jih organiziramo v našem podjetju, ponujamo vodo iz pipe v steklenih vrčih in kozarcih. Kot edini hotelski ponudnik doslej s tem certifikatom o kakovostni vodi ozaveščamo tudi udeležence raznovrstnih dogodkov.  V Sloveniji imamo izredno kakovostno pitno vodo, ki nam je prepogosto že samoumevna. Tujci, ki se udeležijo dogodkov v Thermani Laško, tekočo vodo iz pipe cenijo precej bolje kot Slovenci. Njim odlična voda iz pipe ni takšna danost. Zavedamo se tega bogastva, zato sprejemamo odgovornost, da z vodnimi viri ravnamo z vsem spoštovanjem.
 

Zdravilna termalna voda

Že od antičnih časov pod zelenimi hribi v okolici Laškega izvira okusna pitna voda in dokazano zdravilna termalna voda, ki je vir dobrega počutja. Edinstvena laška termalna voda zaradi posebne oblike kristalov izžareva močno življenjsko energijo. V termah so na voljo pitniki termalne vode. Ob pitnikih ni na voljo plastičnih kozarčkov, saj naše goste in obiskovalce spodbujamo, da si zdravo termalno vodo iz pitnikov natočijo v svoje bidone ali steklenice.
 
Naše goste kot del trajnostnega turizma redno ekološko ozaveščamo in eko namige smo združili pod sloganom #respect. Te namige boste opazili povsod po hotelu Thermane Laško, kot tudi v naših wellness prostorih.

Termalna voda z zdravilnimi učinki
 

Eden izmed najbolj čistih predelov Slovenije

Zeleni, trajnostni turizem živimo zato, ker vanj verjamemo. Cenimo čudovito zeleno okolico in radi jo delimo s tistimi, ki cenijo trajnostno ravnanje in razvoj.  Da smo okolju prijazni, dokazuje tudi vodomec – vrsta ptiča, ki živi le v najbolj čistih predelih. A četudi je ena izmed najbolj barvitih ptic, je redko vidna. Zato smo toliko bolj ponosni, da je kot prebivalec obrežja reke Savinje naš pogost obiskovalec. Sicer pa velja za precej plahega in previdnega ptiča. Najpogosteje ga lahko opazimo, kako premočrtno leti nizko nad vodno gladino.
 
Zavedamo se, da pridobljeni znaki in certifikati niso le zapisane besede, temveč vsakodnevno sledimo odgovornemu ravnanju do okolja z željo, da bi zelene zaklade narave ohranili tudi za naše zanamce.
 
 
 

Prijava na e-novice:

Uporaba osebnih podatkov

Arhiv blogov

02.12.2022 Stresen vsakdan, hiter tempo življenja, vedno večje delovne obremenitve ter krajši zimski dnevi nam povzročajo vse slabše razpoloženje in padec energije, kar dolgoročno vpliva tudi na naše zdravje. 

21.11.2022 Bolečine v hrbtenici so ena izmed najpogostejših težav, s katerimi se prej ali slej sreča skoraj vsak odrasel človek. Bolečine nam otežujejo normalno gibanje in poslabšajo kakovost življenja, obenem pa so eden glavnih vzrokov iskanja pomoči pri zdravniku in odsotnosti z dela.

12.10.2022 Glorija pravi tudi: "Če si nekaj zares želite, vztrajajte. Osredotočite se na pot, ki je potrebna, da pridete do svojega cilja, in ne popuščajte.".

12.09.2022 Ayurveda in joga, sestrski vedi, nas skupaj učita, kako živeti naravno in doseči trdno telesno in duševno zdravje. Po ayurvedi je namreč prav odsotnost ravnovesja tista, ki vodi v bolezni in zdravstvene težave. 

12.09.2022 Počitnikovanje z avtodomom je v zadnjih letih postalo priljubljeno tudi v Sloveniji. V bližini hotelskega kompleksa Thermane Laško sta na voljo dva parkirišča za avtodome.