03 423 2100 (namestitev) 03 734 89 00 (info. o bazenih) | | Prijava na e-novice
Namesto uvoda …
Joga (ali po sanskrtsko »Juj«) pomeni biti povezan, biti enoten. Joga danes predstavlja eno najbolj celovitih in univerzalnih načinov življenja oziroma pogledov na svet in vsa živa bitja, ki uči, da je vse v vesolju neločljivo povezano. Samo skozi to spoznanje lahko vzpostavimo svoj notranji mir in dosežemo željeno znanje.
Joge, katere najpomembnejše vodilo je nenasilje, ne tvorijo le telesni položaji ali asane. Asane so sicer večini ljudi najbolj znani popularni elementi joge, vendar je bistvo asan predvsem to, da pripravijo naše fizično telo na bolj poglobljeno urjenje joge. Da bi to dosegli, moramo z določenimi vajami pripraviti naše fizično telo, uriti zmožnost koncentracije in disciplinirati naš duh.
Harmonija telesa, uma in duše je ena bistvenih prednosti, ki jih v naše življenje vnaša vadba joge. Je edinstvena metoda, saj združuje gibanje z dihalnimi in meditacijskimi tehnikami, ki pomirjajo duha in nas čustveno uravnovešajo.  
Preko telesnih položajev (asan), dihalnih vaj (pranajam), sproščanja, meditacije, moralnega in etičnega vedenja, zdravega prehranjevanja ter pozitivnega načina mišljenja in življenja nas ayurveda vodi do celostnega zdravja, umiritve duha, do notranje harmonije, dobrega počutja in spoznavanja samega sebe.
Dobre učinke joge potrjuje tudi sodobna znanost in številne raziskave, ki govorijo, da je joga orodje za ohranjanje dobrega psihofizičnega počutja v stresnem vsakdanjiku. Kako zelo jogo potrebujemo v sodobnem življenjskem tempu, zgovorno pričajo milijoni ljudi, ki jim pomeni redke trenutke, ko se lahko posvetijo svojemu zdravju in sprostitvi.

Joga se je skozi tisočletja ohranila,ker deluje za vsakogar in v vsakem starostnem obdobju. Z vadbo joge postane telo prožnejše, močnejše in bolj zdravo. Človek se počuti sproščeno in občuti več miru ter miselne jasnosti. Ker joga ustvarja notranji mir, obogati življenje z ljubeznijo in harmonijo.

Kakšne so prednosti joge?
 • izboljšanje gibčnosti in drže telesa, 
 • okrepitev mišic, 
 • izboljšanje gibljivosti sklepov, 
 • izboljšanje kostne strukture, 
 • izboljšanje prebave, krvnega obtoka in 
 • imunskega sistema, 
 • zmanjšanje odvisnost od zdravil, 
 • povečanje koncentracije in izostritev uma, 
 • doživetje notranjega miru in 
 • občutenje več energije in navdušenja. 
joga v termalnem centru laško

Joga je neločljivo povezana z ayurvedo – starodavnim indijskim medicinskim sistemom. V Thermani Laško deluje Thermana&Veda Ayurveda Center, ki človeka, v skladu z ayurvedsko filozofijo, obravnava skladno. Uči ga, kako v življenje vnesti harmonijo in razlaga, kako naše misli, prehrana in način življenja vplivajo na naše fizično stanje. V Thermani Laško joga mojster Pratheep Barnabas izvaja in poučuje tradicionalno indijsko jogo, ki jo prilagodi znanju in sposobnostim vadečih. Za dobro počutje priporoča izvajanje naslednjih asan:
 
 
PAWANA MUKTASANA


Koristi asane:
Okrepi mišice spodnjega hrbta in razbremeni hrbtenico, obenem spodbuja delovanje prebavnih organov, zato je zelo učinkovita pri odpravljanju zaprtja, napenjanja ali pri spopadanju z odvečno maščobo na predelu trebuha.
 


Koristi izvajanja:
Stimulira mišični, prebavni, žilni, nevrološki in hormonski sistem. Zmanjšuje stres in napetost, krepi mišice trebuha in prinaša globoko sprostitev.
 
Joga mojster Pratheep Barnabas bo na mednarodni dan joge, 21. 6. 2018,  obiskal otroke Vrtca Laško in jim jogo predstavil na njim primeren način – skozi pravljico.
 
Zakaj je joga primerna za otroke?
V jogi ni tekmovalnosti, ki tako obvladuje sodoben način življenja in mnoge športne aktivnosti. Poudarek je na sproščanju in umirjanju ter obnavljanju energije in je kot taka zelo primerna tudi za najmlajše. Bolj kot kdaj koli je namreč pomembno, da svoje otroke naučimo, kako se lahko v divjem tempu umirijo in »odklopijo«. Zagotovo je to veščina, ki jim bo v življenju prišla še kako prav …
 
Kako joga pomaga otrokom:
 • krepi motorične sposobnost, veča gibljivosti, moč in prožnost mišic,
 • razvija sposobnost komunikacije s samim seboj,
 • veča sposobnost koncentracije in sprostitve,
 • pripomore k zmanjševanju stresa,
 • pretirano aktivni in agresivni otroci se z jogo umirijo, plašni pa se v mirnem okolju opogumijo in postanejo aktivnejši.
 
Starši, vabimo vas, da otroško jogo skupaj s svojimi otroki vadite tudi vi! Ob tem se boste sprostili, razmigali in poskrbeli za kvalitetno preživljanje družinskega prostega časa.
Ne pozabite, da mora biti otroška joga zabavna, igriva, da mora biti otrokom zanimiva. Njihovo pozornost tako najlaže pritegnemo s pravljicami, pri katerih posnemamo različne živali ter uporabljamo prispodobe iz vsakdanjega življenja. Nekaj namigov smo za vas pripravili mi …
 

Želite več uporabnih informacij z nasveti?

Uporaba osebnih podatkov