03 423 2100 (namestitev) 03 734 89 00 (info. o bazenih) | | Prijava na e-novice

Blog

Wellness in kulinarika na osnovi medu

"Če ne bi jedel medu, bi umrl 40 let prej." (Pitagora)

Laško je medena destinacija, ki skrbi za čebele in tradiciji ohranjanja čebelarstva posveča veliko pozornosti. Tradicija čebelarstva je v Laškem med tistimi z najdaljšim stažem v naši državi, Laško je čebelam prijazna občina, Thermana Laško pa čebelam prijazno podjetje. Zato v Laškem 20. maja - svetovnega dneva čebel, ki ga letos na pobudo Slovenije slavimo prvič, nikakor ne bomo spregledali.
 
Čebeljih darov je mnogo - propolis, cvetni prah, matični mleček, čebelji vosek ..., a med vsemi naštetimi je najbolj prepoznaven in široko uporabljen med. Najpogosteje si ga privoščimo za zajtrk - dodanega v čaj ali namazanega na kruhu, dodajamo ga v razne jedi, pijače, tudi visoka kulinarika je prepoznala njegovo uporabo pri kombiniranju novih gastronomskih kombinacij. Sladkost, ki vsebuje številne zdravju koristne snovi, povečini obožujejo tudi otroci.

Kako nam lahko pomaga med?

Med sodi med tista darila narave, ki so večno v modi, njihov učinek na telo pa je vselej blagodejen. Izjemno bogato naravno sladilo, ki ga pridelajo čebele, vsebuje številne vitamine, minerale, encime in antioksidante. Hipokrat je med uporabljal za celjenje ran, Kleopatra se je kopala v medeni kopeli, danes pa ga svetujejo v primeru slabokrvnosti, nosečnosti, pri fizični obremenitvi. Obenem zmanjšuje bolečino, pomirja in sprošča.
Med ugodno deluje na presnovo, uravnava vsebnost belih in rdečih krvničk, priporočajo ga za celjenje ran, opeklin, različnih vnetij, izpuščajev. Na kožo deluje protibakterijsko in protivnetno ter tako zmanjšuje nastajanje brazgotin. Uživanje medu dokazano pomirja kašelj in lajša izkašljevanje. Uporablja se za celjenje ran, odrgnin in opeklin. Med uničuje bakterije in preprečuje njihovo razmnoževanje, zato do neke mere predstavlja obrambo pred okužbami. Uporablja se kot zdravilo pri pljučnih, želodčnih, črevesnih boleznih, pri boleznih mehurja in ledvic, zaprtju, pri srbečici in opeklinah ter deluje proti vnetju sluznice v ustni in nosni votlini.
 
Že od nekdaj se je v ljudskem zdravilstvu uporabljal za zdravljenje različnih bolezni, za krepitev organizma in kot eliksir za dolgo življenje. Med je znatno boljše dietno živilo, kot pa kuhinjski sladkor, zaradi visoke hranilne vrednosti in krepilnega učinka pa ga imamo lahko za osnovno varovalno živilo, saj izboljšuje zdravje in počutje tako bolnega kot zdravega človeka.
 
V primerjavi s sladkorjem ima veliko boljšo hranilno sestavo, a tudi več kalorij. Pri pripravi slaščic lahko sladkor uspešno zamenjate z medom. Za isto količino sladkorja potrebujete pol manj medu, ker ta vsebuje več fruktoze.

O medenem wellnessu

V Thermani Laško smo v skladu s čebelam prijazno filozofijo kot prvi v Sloveniji razvili edinstvena medena razvajanja. Med ne deluje zdravilno le v telesu, temveč tudi na njem. Je prava zakladnica zdravja, zato oskrbite svojo kožo z vitamini in minerali, privoščite ji razvajanje, ki mu ni para. Z medom smo obogatili programe nege obraza in telesa, razvili medene masaže, dodali še medene kopeli in pripravili program savnanja z medom.
Pri medenih tretmajih se uporablja naravni cvetlični med brez kemijskih primesi, ki se lepo vpije v kožo, jo hrani in neguje. Medeni tretmaji pripomorejo k razstrupljanju telesa, izboljšajo pretok krvi, krepijo imunski sistem in pomirjajo. Priporočamo jih vsem, ki so nagnjeni k alergijam, revmatoidnim obolenjem, kroničnem rinitisu, kronični utrujenosti in težavam s spanjem, depresiji, glavobolu in kardio-vaskularnim težavam.
 
Že nekoč so ženske kot sredstvo za bolj prožno in voljno kožo (v obliki vodnih kopeli in obraznih mask) uporabljale med. Med drugim ga je uporabljala tudi egipčanska kraljica Kleopatra. Neronova žena Popeja, ki je bila znana po nečimrnosti (za njeno lepoto je skrbelo več kot sto sužnjev), je med, raztopljen v mleku, uporabljala kot losjon za obraz. Medene maske so v zgodovini uporabljale mnoge znane lepotice, med njimi tudi ljubica kralja Ludvika XV. Madame du Barry.
 
medena pita thermane laškoMedena kulinarika

Pristaši medu si lahko v Thermani Laško privoščite poseben medeni meni, opozarjamo pa tudi na našo hišno specialiteto - laško medenko, ki med drugim vključuje tudi med lokalnega izvora. Pripravite jo lahko tudi sami …   

Medena doživetja v Laškem

Vabljeni na sprehod po Vrtu medovitih rastlin v Zdraviliškem parku. Svoje znanje o čebelah in koristih njihovih čebeljih produktov pa lahko nadgradite z obiski laških čebelarjev, kjer lahko najdete apiterapijo, medeni wellness pa tudi aktivnosti za najmaljše, kot je izdelovanje svečk iz čebeljega voska, krašenje lectvohi src. Preverite podrobnosti na www.lasko.info/sl/medeno-dozivetje.
 

Želite prejemati mesečne nasvete Vitalnice?

Uporaba osebnih podatkov

Arhiv blogov

06.09.2023 Zdravje je naša najpomembnejša vrednota, a velikokrat mu ne posvetimo dovolj pozornosti ali pa se  začnemo zavedati šele, ko nastanejo prve motnje v telesnem in duševnem zdravju.

03.02.2023 Poroka je pravljični dogodek in eden izmed najlepših in najsrečnejših trenutkov v vajinem življenju, a zagotovo tudi eden izmed bolj stresnih. 

27.01.2023 V Thermani Laško imamo številne ideje, kako popestriti, utrditi in obuditi ljubezen med partnerjema. Naš prvi adut je razvajanje v dvoje.

19.12.2022 Družinske počitnice so čas povezovanja, sproščanja, zabavanja in ustvarjanja spominov. V Thermani so neponovljive, ne glede na letni čas oddiha.

15.12.2022 Stresen vsakdan, hiter tempo življenja, vedno večje delovne obremenitve ter krajši zimski dnevi nam povzročajo vse slabše razpoloženje in padec energije, kar dolgoročno vpliva tudi na naše zdravje.