080 81 19 | | E-obveščanje

Ayurvedski krožnik zdravja

Ste za to, da preizkusite nekaj ayurvedskega?
 
Ayurvedski chef Soni iz Thermana Ayurveda&Veda Centra je za vas pripravil sledeči ayurvedski recept. Količina sestavin je prilagojena 4 jedcem.
 
Ayurvedski krožnik zdravja
ZELENJAVNI PULAO/basmati riž z zelenjavo in  indijskimi začimbami/
SESTAVINE
1. Basmati riž -500g
2. Korenje      -80g
3. Fižol       -80g
4. Grah     -80g
5. Cvetača  -80g
6. Čebula     30g
7. Cimet
8. Klinčki
9. Kardamom
10. Maslo
11. Sol
12. Zelenjavna juha (jušna osnova)

PRIPRAVA
- Narežemo zelenjavo in jo skuhamo. Operemo ter odcedimo riž. Na vročem olju prepražimo cele začimbe, dodamo riž in vse skupaj dobro prepražimo. Dodamo jušno osnovo in sol. Ko je do ľ kuhano dodamo zelenjavo in pokrijemo. Kuhamo na nizki temperaturi dokler ni jed pripravljena. Vse skupaj dobro premeđamo ter postreţemo đe vroče. Okrasimo z ocvrto čebulo. 

BUTTER  PANEER  MASALA/mladi sir v sladki paradižnikovi  omaki/
SESTAVINE:
1.Paneer (mladi sir)  - 50g
2. Paradižnik-100g
3. Čebula-30g
4. Ingver- 3g
5. Česen- 3g
6. Zelen čili -5g
7. Maslo -30g
8. Kumina -2g
9. Koriander v prahu -5g
10. Čili v prahu -2g
11. Kurkuma -  ščepec
12. Garam masala (mešanica začimb) -ščepec
13. Sol

PRIPRAVA
- Mladi sir narežemo na kocke ter ga prepražimo do zlatorjavega. 
- Segrejemo olje, dodamo polovico narezane čebule, ingver, česen in zelen čili. Na hitro prepražimo in dodamo koriander v prahu, čili v prahu ter kurkumo. 
- Segrejemo olje in nadrobimo vanj semena kumine. Dodamo sesekljano čebulo ter prepražimo. Dodamo začimbe, paradižnikov pire (kašo) ter malo vode. 
- Premešamo ter dodamo sol in mladi sir. Postrežemo vroče. 
Chef Soni - Ayurvedski kuhar v Thermani Laško
ZELENJAVNI MUNCHURIAN/zelenjavne kroglice s sojino omako,čilijem ,zeleno,…../ 
SESTAVINE:
1.Mešana zelenjava (cvetača, korenje , zelje)-500g
2.Bela moka-100g
3.Koruzna moka-100g
4. Jajce- 1 kos
5.Sol in poper po okusu
6.Sojina omaka -15 ml
7.Čili po potrebi
8.Olje - 50ml
9. Peteršilj (list) 
10.Zelena- 5g
11.Čebula -100g
12.Ingver-10g
13.Česen-5g
14.Zelen čili-10g

PRIPRAVA
- Očistimo in na drobno nasekljamo zelenjavo. V posodi zmešamo belo moko, koruzno moko, sol, ingver, česen, pasto zelenega čilija, poper, sojino omako, sol in dodamo vso zelenjavo. 
-Dodamo nekaj kapljic vode, da dobimo gosto zmes in oblikujemo male kroglice. Kroglice ocvremo do zlatorjavega. 
-Segrejemo olje, dodamo sesekljan česen, zelen čili, ingver, zeleno in vse na hitro prepražimo. Dodamo zelenjavne kroglice in pražimo samo toliko, da kroglice še vedno ostanejo hrustljave. 
- Dodamo sojino omako ter paradižnikov kečap. Dobro premešamo in kuhamo približno 2 minuti. Dodamo 3-4 jedilne žlice vode in kuhamo še 2 minuti. Okrasimo z listki peteršilja. 

Vabljeni, da ga preizkusite. Pa dober tek!