Ayurveda masaža

Ayurveda

Ayurveda je sistem tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije. Človeka obravnava celostno, ga uči, kako živeti v harmoniji z naravo, in mu pomaga živeti zdravo.

Pokriva vse vidike zdravja, saj spodbuja telesno, umsko, čustveno in duhovno dobro počutje. Razlaga, kako naše misli, prehrana in način življenja vplivajo na naše fizično stanje.

O ayurvedi

Sodobnega človeka teži vse več zdravstvenih tegob, nevšečnosti, bolezni. V skrbi za naše zdravje in dobro počutje se vse pogosteje zatekamo k starodavnim tradicionalnim metodam, ki so navkljub pretečenim tisočletjem ohranile svojo zdravilnost.

Vse bolj v zahodnem svetu na veljavi pridobivajo vzhodnjaške modrosti. Mednje sodi tudi ayurveda, ki je s svojim celovitim pristopom k zdravju pomagala že mnogim.

Kaj je Ayurveda?

Kaj je ayurveda

Ayurveda je tradicionalna medicina, ki izvira iz Indije. Beseda ayurveda je sestavljena iz besede »ayus«, ki pomeni »življenje«, in »veda«, ki pomeni »znanje«, »znanost«. Ayurveda ali »znanost o življenju« človeka obravnava celostno in ga uči živeti zdravo in v harmoniji z naravo.

Pokriva štiri aspekte človeka: dušo, um, čustva in telo. Skozi zgodovino ostaja ayurveda vpliven zdravstveni sistem v Južni Aziji. Osnovni principi ayurvede temeljijo na univerzalnih zakonih narave in medsebojni interakciji človeka in narave, zato so skozi tisočletja enaki.

Ayurvedski način življenja sestavljajo določena prehrana, redna in zmerna telesna vadba (joga), meditacija, sproščanje, dihalne vaje in ostale tehnike, ki naj bi človeku pomagale harmonizirati um, telo in duha.

Doše

Ayurveda temelji na treh temeljnih načelih, imenovanih doše. Vata, pita in kapha so glavni elementi telesa, od katerih je odvisno naše zdravje.

Prisotne so v vsaki celici, sestavljajo pa tudi naše psihološko počutje, načine komunikacije in dojemanja sveta. V dobesednem prevodu pomenijo zrak, žolč in sluz, v širšem pomenu pa je:

Glede na prevladujočo došo so znani različni telesni tipi (tip vata, tip pita-kapha itd.). Kadar so doše v neravnovesju, lahko pride do nevšečnosti, neprijetnosti ali bolezni, kadar pa so doše »v razmerju« - v harmoniji, je človek zdrav.

Ayurvedske wellness storitve

Avtentična ayurvedska ekipa, ki prihaja iz indijske Kerale, izvaja številne wellness tretmaje za boljše počutje, kot so:

Več informacij o ayurvedskih wellness tretmajih:

03/423 2045

Ayurvedska prehrana

Ayurveda prehrana v Thermana Lasko

Po ayurvedskem izročilu je poleg tega, kaj uživamo, zelo pomembno tudi, kako to uživamo. Med prehranjevanjem pogosto razmišljamo o problemih in obveznostih, zato se naša prebavna energija usmeri drugam.

Ayurveda izpostavlja pomen ustrezne prebave in ta je vir zdravja. Pravi ayurvedski uravnotežen obrok je obogaten z zelišči in začimbami, ki izboljšajo okus, spodbudijo prebavni ogenj, izboljšajo prebavljivost in absorpcijo sestavin.

S pravilno kombinacijo, količino živil ter določenimi deli dneva, ko se hrano uživa, lahko vzdržujemo notranje ravnovesje ali pa celo popravimo neravnovesje, do katerega je prišlo v obdobju, ko smo živeli nezdravo.

Joga

Ayurveda joga

Z ayurvedo je neločljivo povezana tudi joga. Joga pomeni »enost«, je znanost o življenju in najstarejši sistem celovitega osebnostnega razvoja, ki obsega telo, um in dušo.

Temelji na petih temeljnih načelih: pravilna telesna vadba, pravilno dihanje, pravilno sproščanje, pravilna prehrana in pozitivno razmišljanje ter meditacija.

Joga je edinstvena metoda, ki združuje gibanje z dihalnimi in meditacijskimi tehnikami, ki pomirjajo duha in nas čustveno uravnovešajo. V Thermani izvajamo tradicionalno indijsko jogo, ki je prilagojena znanju in sposobnostim vadečih.

Dodatne informacije in rezervacije: info@thermana.si / 03 423 21 00 ali pošljite povpraševanje tukaj.

Aktualna ponudba

Več Ponudb

Spoštovani gostje,

Nadaljujemo z obnovo Centra medicine Zdravilišča Laško, sprejemnega mesta za dostop do naših ambulant. Navkljub prenovi lahko nemoteno dostopate do vseh ambulant in želenih storitev.

Za dodatne informacije glede dostopnosti in dela ambulant se lahko obrnete na hotelsko recepcijo Zdravilišča Laško ali recepcijo Centra medicine, kjer vam bomo z veseljem v pomoč.

Prenova bo trajala od 3. junija do predvidoma konca avgusta 2024.

Hvala za razumevanje in sodelovanje.
Ekipa Thermane d. d.

To se bo zaprlo 23 sekund