Zdravilišče Laško 170 let

Naša zgodba

Edinstvena termalna voda Laško je bila poznana že starim Rimljanom. Danes, na temeljih 170-letne tradicije, predstavljamo sodoben center medicinske rehabilitacije in wellness turizma z raznovrstnimi programi in storitvami za krepitev zdravja in dobrega počutja.

Odkritje izvirkov termalne vode 

Naši začetki segajo vse v leto 1845, ko so dunajski načrtovalci železne ceste Dunaj-Trst začrtali železnico skozi Laško ter odkrili izvirke tople vode. 

Kopališče Laško se zapiše na zemljevid (1854) 

Avstrijski inženir Leopold Rödel, ki je vodil gradnjo železniške proge Celje-Laško, je v termalnih izvirkih prepoznal tolikšno moč, da je leta 1852 sklenil kupno pogodbo. V njej se je zavezal, da bo na tem mestu zgradil kopališče. Kopališki bazen, ki je bil med takratnimi bazeni v štajerski deželi, na nemškem in slovenskem delu, največji je svoja vrata uradno odprl 1.maja 1854. Imenoval se je Kaiser Franc Josephs – Bad.  

Dunajska smetana na počitnice v Laško (1856 – 1857) 

Dr. Lorenz von Stein je v letih 1856/57 kupil kopališče z namenom, da bi v toplice pritegnil visoko družbeno smetano. V kopališkem parku je zasadil eksotično in avtohtono drevje, obenem pa po zgledu dunajskih parkov uredil senčne in sončne vrtove, ki jih je napolnil s številnimi kipi. Zgradil je kopališko poslopje v treh nadstropjih in v prizidku ustvaril Bidermajerjev salon. V Laško je na oddih začela prihajati dunajska gospoda. 

Prva električna centrala na vodni pogon (1879 – 1882) 

Leta 1879 je zdravilišče kupil dunajski povzpetnik in navdušen športnik Teodor Gunkel. V tem času so posodobili kopališke naprave in leta 1882 postavili prvo električno centralo na vodni pogon na slovenskih tleh. Prva žarnica v Laškem in po nekaterih virih celo v Sloveniji je tako zasijala prav v Laškem. Zdravilišče so vse bolj obiskovali gostje z Dunaja. 

Gunkel si je močno želel, da bi kopališče obiskal cesar Franc Jožef, zato je zgradil cesarsko kopalno kabino, ki je bila na stropu poslikana z avstro-ogrskim grbom, a žal visokega gosta ni nikoli dočakal. Danes lahko vidimo omenjeno kopalno kabino pod steklenim pokrovom v kavarni hotela Zdravilišče Laško. 

Zdravilišče se spremeni v vojaško bolnišnico (1914-1918) 

Vojni čas je spremenil podobo zdravilišča. V času prve svetovne vojne se je zdravilišče spremenilo v vojaško bolnišnico, park pa je postal vojaški tabor.  

Pomemben mejnik medicinske rehabilitacije (1921) 

Leta 1921 so novi lastniki – Karlovšek, Smrtnik in Roblek dokončali povojno obnovo in 1. julija 1923 toplice pod novim imenom Radio-Therma Laško ponovno odprli. Zdravilišče je sprejemalo bolnike zavarovance kot tudi samoplačnike, obenem pa je dobilo nov cilj, saj so kupili medicinske aparate za hidroterapijo, medicinske kopeli in obsevanja. 

Vse več pacientov z različnimi težavami (1936) 

Leta 1936 so popolnoma zajeli in izboljšali obstoječe vrelce.  Kopali so kar pet metrov globoko in ugotovili, da prihaja voda iz globine vsaj 700 metrov, štirje termalni vrelci pa so v minuti izbrizgali povprečno 1000 litrov vode. Število pacientov, ki so si s pomočjo termalne vode Laško lajšali različne težave, je strmo naraščalo.  

Zdravilišče se zopet spremeni v vojaško bolnišnico (1939 – 1945) 

V času druge svetovne vojne so v zdravilišču zdravili partizanske ranjence in izčrpane povratnike iz nemških taborišč.  

Zdravilišče registrirano kot zavod za medicinsko rehabilitacijo (1953) 

Leto 1953 je predstavlja pomemben mejnik v razvoju zdravilišča, saj je bilo priznano kot Zavod za medicinsko rehabilitacijo.   

Zdravilišče se začne vzpenjati (od 1956 dalje) 

Leta 1956 je bil za šefa zdravnika in direktorja imenovan dr. Marjan Barle, specialist za fizikalno medicino in rehabilitacijo, pod vodstvom katerega se je Zdravilišče začelo vzpenjati.  

Odprtje novega zdraviliškega doma (1975) 

1975 se je odprl nov zdraviliški dom, laške terme pa so kmalu postale najnaprednejši zdraviliški objekt v Sloveniji. Poleg rehabilitacijske usmeritve je zdravilišče postajalo vedno bolj odprto tudi za zunanje goste.  

Celovita prenova Zdravilišča Laško (1997 - 1999) 

Hotel Vrelec je bil leta 1997 povsem prenovljen. V letu 1999 so se pridobile nove sobe z nadgradnjo hotela Vrelec za eno nadstropje, obenem pa se je stara fizioterapija preuredila v sobe. Celovito prenovo v tem letu je doživel tudi bazenski kompleks ter savne Zdravilišča Laško. Odprl se je tudi Center zdravja in lepote. Ideja o širitvi ponudbe (1999 – 2008)

Želja po širitvi ponudbe je botrovala nastanku ideje o novem kompleksu, ki bi pod svojo streho združeval tako turistične, wellness kot kongresne goste. 

Odprtje kompleksa Thermana Park (2008 - 2012) 

Februarja 2008 se je odprlo moderno kopališče v novem objektu Thermana Park, katerega razpoznavni simbol je ena največjih steklenih kupol v Evropi. V 2010 je svoja vrata odprl nadstandardni hotel Thermana Park****superior s 188 sobami, restavracijo, kavarno in Wellness Spa Centrom. Leta 2012 se je odprl kongresni center v hotelu Thermana Park Laško z najširšim spektrom kongresnih storitev, ki vključuje tudi namestitvene kapacitete, gostinstvo za potrebe kongresnih prireditev ter tehnično ekipo.  

Spoštovani gostje,

obveščamo vas, da s ponedeljkom 20. 5. 2024 pričenjamo z zamenjavo zapornic proti vhodu v objekt Zdravilišče Laško. Dela bodo potekala do predvidoma junija.

Zaradi gradbenih del bo skozi zapornico proti objektu Zdravilišče Laško ONEMOGOČEN UVOZ S STRANI GLAVNE CESTE. Dostop bo OMOGOČEN PRI HOTELU THERMANA PARK LAŠKO vzporedno z glavno cesto. Pot bo označena.

Dostop do parkirišča Zdraviliški park ostaja nemoten.

Hvala za razumevanje.

Ekipa Thermane

To se bo zaprlo 20 sekund