Ročna limfna drenaža

Ročna limfna drenaža v Zdravilišču Laško

Povpraševanje

Je nežna manualna tehnika, s pomočjo katere pospešimo odtok limfne tekočine iz predelov v telesu, kjer zastaja.

V Sloveniji narašča število bolnikov z limfedemom

V telesu imamo zelo pomemben transportni sistem - limfni sistem. Ta v našem telesu opravlja vlogo »čistilca«, ki iz tkiv vsak dan odvede do štiri litre limfne tekočine. Limfni sistem zbira, transportira in filtrira medcelično tekočino. Slednje se dogaja v bezgavkah, ki imajo zelo pomembno vlogo v našem telesu. Skrbijo namreč za naš imunski sistem. Ko pride do poškodbe ali okvare limfnega sistema, začne limfna tekočina zastajati v tkivu. Temu pravimo limfedem.

Danes je najbolj pogost vzrok za nastanek limfedema operativno zdravljenje malignih tumorjev z odstranitvijo lokalnih bezgavk. Najpogosteje odstranijo bezgavke pri raku dojke (podpazdušne bezgavke) in pri operacijah v trebušni votlini (ginekološke operacije), kjer odstranijo dimeljske bezgavke. Limfedem (oteklina) se ne razvije čez noč, pojavi se lahko tudi več let po operaciji.

Pomembna je pravočasna obravnava

Če limfedem ni pravočasno in ustrezno obravnavan, se zaradi nabiranja tekočine, bogate s proteini, aktivirajo celice, ki proizvajajo nova vezna tkiva. Nastane »trd edem«, ki ga imenujemo fibroza. Pri obravnavi limfedema moramo biti pozorni na veliko dejavnikov. Prav tako bolezensko stanje napreduje, če ga ne začnemo pravočasno sanirati. Najprimernejši pristop k obravnavi limfedema je kombinirana fizikalna terapija, ki vključuje ročno limfno drenažo, nego kože, terapevtske vaje in kompresijsko povijanje ali nošenje kompresijskih oblačil.

V povezavi z dihalnimi vajami vsakodnevna vaja spodbuja limfni tok, poveča in vzdržuje obseg gibljivosti okončine, krepi in ohranja mišično moč. Priporočajo se plavanje, vaje v vodi, hoja in zmerne aerobne vaje. Zavedati se je treba, da ta del telesa ne zmore več opravljati vseh fizioloških procesov tako kot pred operacijo. Telo je sposobno samo določen čas kompenzirati pomanjkanje delovanja limfnega sistema, zato je potrebna pravilna in pravočasna obravnava.

Vtis iz prve roke

Magdalena Kač iz Ljubljane,
uporabnica specialne limfne drenaže

»Specialna limfna drenaža je v Thermani Laško izjemno dobra. To sem povedala tako moji osebni zdravnici kot onkološkemu zdravniku. S to terapijo sem izjemno zadovoljna, zato nameravam v Laško priti tudi na rehabilitacijo kolena in vratne hrbtenice. Zaradi težav z ožiljem je zame tudi zelo pomembno, da mi odgovarja termalna voda. Laška termalna voda mi zelo prija, zaradi zdravstvenih težav sem primorana uživati brezglutensko prehrano, primerno tudi za laktozno intolerantne, kar pri njih ni težava.«

Ročna limfna drenaža ni običajna oblika masaže

Je nežna manualna tehnika, s pomočjo katere pospešimo odtok limfne tekočine iz predelov v telesu, kjer zastaja. Cilj je zmanjšati limfedem in preprečiti morebitne zaplete. Tehniko izvajajo limfterapevti z ustreznim znanjem, s certifikatom šole dr. Voddra iz Avstrije. S pomočjo posebnih, nežnih tehnik dreniranja (krogi na mestu, tehnike potiska, pomika, zajemalne tehnike ...) odstranjujejo limfno tekočino iz tkiva. Gibi se ponavljajo in na ta način stimulirajo limfno tekočino iz delov telesa, kjer zastaja, da odteče. Ročna limfna drenaža se izvaja na napotnico ali samoplačniško.

S tehniko specialne ročne limfne drenaže po dr. Voddru lahko obravnavamo vse limfedeme. Indikacij v medicini je veliko:

 • edemi po operaciji dojke,
 • primarni in sekundarni limfedemi spodnjih in zgornjih okončin,
 • edemi obraza in glave,
 • edemi po poškodbi (zvini, zlomi, hematomi, zamrzla rama, strgane mišice, sudek sindrom …),
 • edemi po operacijah,
 • opekline, brazgotine,
 • edemi podpornega in vezivnega tkiva (vnetni revmatizem, artroza, osteoporoza),
 • lokalizirani edemi centralnega in perifernega živčevja (migrene, glavoboli, pareza obraznega živca, multipla skleroza),
 • lokalni venski edemi,
 • lokalno kronično vnetje dihal,
 • motnje prebavnega trakta,
 • dermatološke indikacije ( akne).

Obravnava po operaciji dojke

Po operaciji dojke je oviran pretok limfne tekočine zaradi poškodovanih limfnih žil in/ali odstranjenih bezgavk. Najprej se pojavi rahla napetost in občutek vlečenja v pazduhi in na notranji strani nadlakti (na tej fazi edem še ni viden). Že v tej fazi je zelo pomembna ročna limfna drenaža. Fizioterapija po operaciji dojke mora biti takojšna, kakovostna in kompleksna. Za limfedem ni zdravila, lahko ga izboljšamo le z fizioterapevtskimi postopki. Postopek specialne limfne drenaže pri edemih po operaciji dojke je specifičen. Limfna drenaža je zasnovana v namen ponovne vzpostavitve toka limfne tekočine in podpori telesu pri regulaciji tekočine.

Dodatne informacije:
03 734 51 62, fizioterapija.info@www.thermana.si

Cenik

Datumi: 
01.01. - 30.12.2024
Deli

Spoštovani gostje,

Nadaljujemo z obnovo Centra medicine Zdravilišča Laško, sprejemnega mesta za dostop do naših ambulant. Navkljub prenovi lahko nemoteno dostopate do vseh ambulant in želenih storitev.

Za dodatne informacije glede dostopnosti in dela ambulant se lahko obrnete na hotelsko recepcijo Zdravilišča Laško ali recepcijo Centra medicine, kjer vam bomo z veseljem v pomoč.

Prenova bo trajala od 3. junija do predvidoma konca avgusta 2024.

Hvala za razumevanje in sodelovanje.
Ekipa Thermane d. d.

To se bo zaprlo 23 sekund