03 423 2100 (namestitev) 03 734 89 00 (info. o bazenih) | | Prijava na e-novice

Blog

Z ayurvedo in jogo do zdravja

Ker je sodobni človek vse pogosteje pod stresom in ima posledično vedno več zdravstvenih težav, se pogosteje zateka k starodavnim tradicionalnim metodam razumevanja telesa in počutja. Ayurveda in joga, sestrski vedi, nas skupaj učita, kako živeti naravno in doseči trdno telesno in duševno zdravje. Po ayurvedi je namreč prav odsotnost ravnovesja tista, ki vodi v bolezni in zdravstvene težave. Ayurveda si prizadeva vnovič vzpostaviti harmonijo uma in telesa.

V Thermani Laško nudimo celostni paket ayurvede, od svetovalca do maserjev in vaditeljev joge, ki vam bodo pomagali najti uravnoteženost duha in telesa.


VSEBINA: V zadnjem stoletju se ayurveda iz Indije vse bolj širi tudi v zahodni svet. Stara indijska veda o življenju je sistem, ki izboljšuje zdravje in splošno počutje in nas uči, da je ravnovesje osnovno načelo zdravja. Vsakodnevno upoštevanje ayurvedskih naukov postopoma vodi v bolj zdravo življenje.
 
Ayurveda in joga izvirata iz iste filozofije, vendar je cilj ayurvede predvsem dharma (primerno življenje), joge pa mokša (razsvetljenje). Obe vedi sta praktična sistema, njun pristop pa človekovo telo, razum in zavest obravnavata celostno.

Ayurveda in joga programi


Ravnovesje doš prinaša zdravje, neravnovesje pa bolezen

Doše so energije, ki prežemajo telo in duha, vsaka pa ima svoj namen. V vsakem izmed nas so tri doše, le da so razmerja med njimi odvisna od posameznika – razmerje določa, kakšna bo konstitucija našega organizma. Vata, pita in kapha so tri doše – tri energije, ključne za zdravo delovanje različnih sistemov v telesu in duhu. Tri vitalne energije opravljajo posebne funkcije v telesu in ne delujejo izolirano. Kadar so vse tri doše v harmoniji, takrat govorimo o popolnem zdravju. Takrat smo močni, imamo zdrav videz, delovanje organov je brezhibno in naše življenje bo dolgo. Kadar doše niso v ravnovesju, nastopi bolezen.
 

Tri doše

Vsako od doš tvorita dve od petih elementov (ogenj, zrak, zemlja, eter in voda), gradbenih prvin vsega snovnega.
 
Vata je doša gibanja. Elementa, ki tvorita došo vata, sta zrak in eter. Vata je najpomembnejša doša v telesu in duhu, ker predstavlja silo vseh vrst gibanja in čutila. Središče vate je debelo črevo.
 
Pita je doša preobrazbe. Elementa, ki tvorita došo pita, sta ogenj in voda. V telesu je pita odgovorna za vse preobrazbe (na primer prebavo), poleg tega pa skrbi za notranjo toploto. Središče pite sta želodec in tanko črevo.
 
Kapha je doša snovnega. Elementa, ki tvorita došo kapha, sta zemlja in voda. Kapha daje telesu zgradbo, moč, ima mazilne in hladilne lastnosti, skrbi za odpornost pa tudi za okrevanje. Središče kaphe sta želodec in prsni koš.
 
Ayurvedski način življenja sestavljajo izbrana hrana, redna in zmerna telesna vadba (joga), meditacija, sproščanje, dihalne vaje in ostale tehnike, ki naj bi človeku pomagale uskladiti um, telo in duha.
 

Pregled in terapija

Thermana & Veda Ayurveda center vam z ekipo, ki prihaja iz indijske Kerale – zibelke svetovne ayurvede, pomaga pri razstrupljanju telesa in vam približa vzhodnjaške modrosti krepitve zdravja.
 
Z odgovori na vprašalnik, ki smo ga zelo natančno pripravili v našem centru, bo ayurvedski svetovalec, najprej določil, katera izmed doš prevladuje v vaši konstituciji.  Ocenil  bo vaše težave, nato pa predlagal terapijo za uravnavanje doše. Zastavil vam bo vprašanja o vašem življenjskem slogu, prehrani, osebnem in poklicnem življenju, pa tudi o zdravstvenem stanju. V ayurvedi velja bolezen za znak, da v telesu vlada neravnovesje, zato si terapevt prizadeva odpraviti zdravstvene tegobe in poskrbeti za vaše dolgoročno zdravje.

Ayurveda center v Thermani
 
Vsi tretmaji v našem ayurveda centru temeljijo na tradicionalnih metodah indijske vede, na individualnem pristopu ter celostni obravnavi posameznika. Posamezne terapije določi ayurvedski zdravnik na začetnem posvetu glede na vaš tip doše.
 

Ayurvedska hrana kot zdravilo

V ayurvedi velja hrana za najpomembnejše zdravilo. Po izročilu je poleg tega, kaj uživamo, zelo pomembno tudi, kako to uživamo. Pravi ayurvedski uravnotežen obrok je obogaten z zelišči in začimbami, ki izboljšajo okus, spodbudijo prebavni ogenj, izboljšajo prebavljivost in absorpcijo sestavin.
 
Ayurvedska medicina vedno poudarja veščine kuhanja z zelišči in začimbami, ki so primerne za posameznika. Tako pripravljena jed ni več kosilo, ampak je zdravilo. 
 
S pravilno kombinacijo, količino živil ter določenimi deli dneva, ko se hrano uživa, lahko vzdržujemo notranje ravnovesje ali pa celo popravimo neravnovesje, do katerega je prišlo v obdobju nezdravega življenja.
 
Kaj in kako jemo močno vpliva na naše zdravje. Agni ali prebavni ogenj vpliva na prebavo ne samo hrane, temveč  tudi misli, občutkov in čustev.  Ayurveda nas vabi, da opustimo slabe navade, kot so uživanje hitro pripravljene hrane in tehnološko predelane hrane.
 
Ayurvedska prehrana

Nekaj načel ayurvedske hrana:
 
 • Zjutraj na tešče spijete manjši kozarec tople vode do 2 dcl, kateremu lahko dodate nekaj kapljic limete.
 • Jeste, ko res čutite lakoto. Obrok raje izpustite, če imate v želodcu še neprebavljeno hrano.
 • Vzemite si čas. Jejte sede.
 • Jejte zmerno. Prenajedanje gasi agni in proizvaja amo.
 • 3 ure pred spanjem ne uživajte hrane, saj slabo vpliva na spanec in prebavo.
 • Kupujte sveža, biološko pridelana nepredelana živila.
 • Ne jejte in pijte ničesar, kar je prevroče ali premrzlo. V pijačo ne dajajte ledu.
 • Jejte počasi in uživajte v hrani, ki jo jeste.
 • V enem obroku ne mešajte surovih in kuhanih živil.
 • Od letnega časa, ure v dnevu in življenjskega obdobja je odvisna tudi vrsta hrane. Pozimi naj bodo obroki bogati in hranljivi, poleti lahki in hladilni. Najobilnejši obrok naj bo kosilo.
 • Izogibajte se določenim kombinacijam živil, ker jih je težko prebaviti in to slabi agni. Poskušajte se izogniti kombinaciji vroče in mrzle hrane, mrzli hrani pozimi, kombinaciji mleka s sadjem, ribami, mesom.
 • Ne jejte, kadar ste jezni.
 • En dan v tednu namenite uživanju le tekoče hrane, da izboljšate prebavo in očistite črevo.
 • Uporabljajte začimbe, še posebno kurkumo, kardamom, koriander, ingver, cimet, črni poper.
 • Privoščite si zeliščne čaje in sadne sokove, izogibajte pa se kavi in gaziranim pijačam.
 • Žitarice in stročnice naj bodo dobro prekuhane.
 
Različni ayurvedski meniji so vam na voljo v À la carte restavraciji hotela Thermana Park Laško, ayurvedska hrana pa je tudi sklop samopostrežnega bifeja.
 

Ayurvedska masaža

Ayurvedska masaža je le eno izmed pomembnih priporočil za doseganje zdravja. Masažo izvaja izkušeni terapevt ali terapevtka s toplimi zeliščnimi olji. Masaža je način zdravljenja, ki ohranja ravnovesje energij v telesu, ravnovesje med vato, pito in kapho. Pri tovrstni masaži se uporabljajo različnima zeliščna topla olja. Način masaže in vrsta uporabljenega olja pa je odvisna od vsakega posameznika posebej.
 
Najbolj znani ayurvedski masaži, ki jih izvajajo tudi v našem ayurvedskem centru sta širodhara in abhyanga.
 
Abhyanga je klasična oljna masaža celotnega telesa. Vse oljne masaže so koristne za vato, ker vlažijo in pomirjajo živčni sistem, blažijo bolečino in zatrdelost sklepov, krepijo imunski sistem in uravnavajo hormone. Terapevtska masaža odpravlja stres in krepi živčni sistem.
 
Širodhara terapija je blagoslov za umiritev uma in obnovitev celotnega telesa. Beseda prihaja iz dveh sanskrt besed: Shiro, ki pomeni glava in dhara, ki pomeni tok. Postopek torej pomeni zlivanje toplega olja na čelo v neprekinjenem toku. Širodhara ima močan učinek na um, deluje na najgloblje plasti naših možganov in stimulira endokrini sistem, žlezi hipofizo in epifizo in uravnava nevrotransmitorje. Omogoča globoko sprostitev, izboljša koncentracijo in spanje, omili glavobole in depresijo. Izboljša spomin, zniža visok krvni tlak, izboljša vid in sluh. Kot večina ayurvedskih masaž in terapij pa seveda upočasni staranje.

Ayurvedska masaža


Pomlajevalni ayurveda program

V izpopolnjen ayurvedski program, ki pomlajuje in ohranja vitalnost ter sodobnega človeka obravnava celostno, smo vključili vse, da vas spodbudimo h korenitejšim spremembam nezdravih življenjskih navad in vaše telo očistimo od nakopičenih strupov. V paketu so na voljo klasična ayurvedska masaža, pomlajevalna masaža, zdravilna parna kopel, individualna joga, širodhara, kot tudi neomejeno pitje termalne vode Laško.  Če namreč želimo dolgo in zdravo živeti, moramo slediti določenim pravilom zmernega življenjskega sloga. Cilj tako celostnega pristopa je preprečiti, da bi se neravnovesja ponovila.
 

Joga za pomiritev

Joga in ayurveda sta sestrski vedi in o njih so pisali že stari indijski spisi. Pravilno izvedena joge bo okrepila telesno in duševno zdravje. Joga obsega vrsto telesnih vaj, dihalnih in meditacijskih tehnik, ki v enaki meri delujejo na telo, duha in dušo. Spodbuja dobro telesno počutje, pomaga pri duševnih težavah in človeku pokaže duhovno pot, ki ni povezana z nobeno religijo. V Indiji ima joga zelo dolgo tradicijo, poznajo jo že več tisoč let.
 
V Thermani Laško se zavedamo vrednosti starih izročil, zato smo med naše pakete vključili tudi poseben Joga program, ki pomirja, prevzema in izpopolnjuje. Vanj je poleg namestitve v hotelu in polpenziona vključena vsak dan 2x individualna ura joge z indijskim joga mojstrom, enkrat ayurvedska klasična masaža celotnega telesa – abhyanga, enkrat zdravilna parna kopel, kot tudi neomejen vstop v bazene, kjer boste uživala v blagodejni termalni vodi pod stekleno kupolo in se sproščali v Savna centru. Da bo počutje še boljše, lahko ves čas bivanja v naših prostorih pijete zdravilno termalno vodo.

Sprostitev z jogo

Thermana Laško stoji v zelenem, mirnem okolju in sprehod v bližnjem gozdu ali ob reki Savinji je najboljši dodatek k ayurvedskemu postavljanju ravnovesja.
 
Življenje je dobro, če znamo poskrbeti zase, če znamo vzeti življenjsko moč matere narave, saj zdravje je naša temeljna pravica. V Thermani Laško se zato še posebej trudimo za dobro počutje zaposlenih, kajti le tako lahko dobro poskrbimo za dobro počutje gostov. Zdravje je naše največje bogastvo in duševno ravnovesje je velika sreča.
 
 Več o naših paketih  >>
 
Preberite še...
Ayurvedski nasveti za krepitev odpornosti
Ayurveda in imunska odpornost
Pomlad in spomladanska utrujenost
 

Prijava na e-novice:

Uporaba osebnih podatkov

Arhiv blogov

06.09.2023 Zdravje je naša najpomembnejša vrednota, a velikokrat mu ne posvetimo dovolj pozornosti ali pa se  začnemo zavedati šele, ko nastanejo prve motnje v telesnem in duševnem zdravju.

03.02.2023 Poroka je pravljični dogodek in eden izmed najlepših in najsrečnejših trenutkov v vajinem življenju, a zagotovo tudi eden izmed bolj stresnih. 

27.01.2023 V Thermani Laško imamo številne ideje, kako popestriti, utrditi in obuditi ljubezen med partnerjema. Naš prvi adut je razvajanje v dvoje.

19.12.2022 Družinske počitnice so čas povezovanja, sproščanja, zabavanja in ustvarjanja spominov. V Thermani so neponovljive, ne glede na letni čas oddiha.

15.12.2022 Stresen vsakdan, hiter tempo življenja, vedno večje delovne obremenitve ter krajši zimski dnevi nam povzročajo vse slabše razpoloženje in padec energije, kar dolgoročno vpliva tudi na naše zdravje.